Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Turecko ostře protestuje proti obžalobě strážců prezidenta. USA je viní z vyvolání potyček

Autor: vei/ČTK - 
30. srpna 2017
23:31

Turecké ministerstvo zahraničí dnes kritizovalo Spojené státy kvůli obžalobě 15 tureckých strážců, kteří doprovázeli v květnu tureckého prezidenta na návštěvě v USA. Podle americké strany brutálně zasáhli proti demonstrantům před rezidencí tureckého velvyslance ve Washingtonu. Ankara ve středu podle agentury Reuters označila obžalobu za „zaujatou“.

„Protestujeme co nejdůrazněji proti tomu, že soudce vznesl zaujatou obžalobu,“ uvedlo turecké ministerstvo zahraničí v prohlášení. Ankara už dříve označila incident za selhání amerických bezpečnostních složek. Podle turecké ambasády demonstranti „agresivně provokovali“ turecko-americké občany, kteří „pokojně vítali“ prezidenta Erdogana.

Video  Erdogan přihlížel výprasku pro své odpůrce. Rozpoutal bitku sám?  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

K potyčkám došlo letos 17. května po setkání tureckého prezidenta s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem v Bílém domě. Na záběrech, které jsou na sociálních sítích, je například vidět, jak jeden z členů ochranky kope do muže ležícího na zemi. Podle americké policie strážci Erdogana a další členové jeho doprovodu zasáhli tak brutálně, že bylo zraněno 11 osob.

V souvislosti s incidentem bylo kvůli násilí obžalováno celkem 19 lidí včetně 15 tureckých strážců. Prvních 16 osob bylo obžalováno už v červnu, poslední tři obžaloby vznesl americký soudce ve Washingtonu tento týden. Jen dva z obžalovaných jsou ale ve vazbě, proces s nimi má začít 7. září. Obžalovaným za násilí hrozí až 15 let vězení.

Video  Pokus o státní převrat v Turecku stál život desítky lidí!  - Reuters
Video se připravuje ...

Po květnovém incidentu byli krátce zadrženi dva turečtí strážci, posléze byli propuštěni a vrátili se do Turecka. Americké ministerstvo zahraničí zákrok kritizovalo a předvolalo si kvůli tomu tureckého velvyslance. Také turecké ministerstvo zahraničí si kvůli zadržení několika tureckých strážců předvolalo amerického ambasadora v Turecku.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi