Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odpověď na Kimovu poslední raketu? Západ se chce válce vyhnout, Putin přesidluje lidi

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
30. srpna 2017
11:58

Nepředvídatelný diktátor Kim Čong-un o sobě dal znovu vědět, když odpálil střelu středního doletu. Proletěla nad japonským ostrovem Hokkaidó a v místních vyvolala velký strach z možného útoku. Reakce Japonska, Jižní Korey a USA byla okamžitá, akt odsoudily a označily ho za provokaci. Situaci řešila i Rada bezpečnosti OSN na mimořádném zasedání. Ruský prezident Vladimir Putin pak nařídil lidem, aby opustili oblast hraničící s KLDR.

Odpálení sledoval severokorejský vůdce Kim Čong-un, který vyjádřil uspokojení nad úspěšností testu. Zároveň upozornil, že KLDR vypustí další rakety do Tichomoří v brzké budoucnosti, za cíl znovu označil americký Guam. Americké ministerstvo obrany v úterý také potvrdilo, že vystřelená raketa byla středního doletu.

Jižní Korea na odpal odpověděla demonstrací vlastní vojenské síly, hned u hranic s KLDR. Prezident Trump se nechal slyšet, že výzvu Kim Čong-una obdržel jasně a zřetelně a že hodlá jednat. Jeho výrok však pozbýval sílu, kterou nesl projev severokorejského vůdce o ohnivé zlobě a nelítostné odplatě. Otázkou je, jak dlouho bude Washington jen vyhrožovat, než dojde ke skutečné akci.

Obavy z třetí světové

Američané sami sebe přesvědčili, že Kim uposlechl jejich varování a raketový program zastavuje, ministr zahraničních věcí Rex Tillerson věřil, že k tomu přispěly přísné sankce. Ale poslední odpal KLDR dokazuje, že tomu tak není, že mají střely, které jsou schopné ohrozit tichomořský ostrov Guam. V dosahu této střely by byla i mnohá čínská města.

Malá, chudá země s jaderným arzenálem testuje, kam až může zajít. Rada bezpečnosti OSN by raději volila mírové, diplomatické a politické řešení, ale pokud bude KLDR zkoušet další a další střely, hrozí, že Spojeným státům brzy dojde trpělivost a zvolí rychlou vojenskou intervenci. RB OSN se obává, že by to mohlo vést ke třetí světové válce.

Rada bezpečnosti OSN opět odsuzuje

Rada bezpečnosti OSN v noci na dnešek nejnovější odpálení severokorejské rakety do Tichého oceánu jednohlasně odsoudila. Novým sankcemi v textu vypracovaném USA ale už Pchjongjangu nepohrozila, informovala agentura Reuters.

Vypuštění rakety středního doletu, která přeletěla Japonsko, označila rada za „pobuřující“ hrozbu. Opětovně vyzvala Pchjongjang, aby ustal v dalších raketových pokusech a vzdal se také svých jaderných zbraní a jejich dalšího vývoje.

Ve svém prohlášení 15členná bezpečnostní rada uvedla, že je zcela nezbytné, aby Severní Korea přijala okamžité a konkrétní kroky ke snížení napětí. A zdůraznila, že sama by preferovala právě mírové řešení. Ostatní státy světa vyzvala, aby uplatňovaly dosavadní sankce. Srpnová rezoluce žádaný účinek ale zatím nepřinesla.

Možnosti zásahu proti KLDR: Od diplomacie po invazi

Možnosti, jak se s krizí kolem KLDR vypořádat, je nyní více. Tou hlavní zůstává diplomacie. Podle psychologů Kim Čong-un dělá všechno proto, aby byl středem pozornosti, chce, aby jej světové velmoci braly vážně. Odborníci radí: jednejte s ním jako se sobě rovným. Kim cítí, že jaderný program je jeho jedinou ochranou proti USA a rozhodně se jí nehodlá vzdát.

Další možností jsou nové sankce. Jenže vyvstávají otázky, zda mají vůbec nějaký dopad. Zvláště v momentě, kdy se Kim nenechal přesvědčit ani tak přísnými opatřeními, jaká na něj již byla uvalena nyní. 

Spekuluje se i o tom, že by mohlo dojít na částečný protiútok. Spojené státy, Japonsko i Jižní Korea mají blízko KLDR spoustu vojenských základen, ze kterých by se mohly pokusit zničit severokorejský raketový program. Nicméně Kim Čong-un je na tohle připravený lépe, než kdy dřív. A takováto akce by nezaručovala úspěch.

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

A pak je tu možnost otevřeného vojenského konfliktu a invaze. Přestože jsou Spojené státy vojensky silnější stát, stejně by musely vynaložit ohromné prostředky, aby mohly provést úspěšnou zteč do KLDR. Roli by v tom mohla hrát i Čína, která má však povětšinou odmítavý postoj vůči USA.

A i kdyby byla ochotná poskytnout prostor pro americké jednotky, neznamenalo by to KLDR, že by se nebránila. Americké bezpečnostní služby předpokládají, že KLDR má nejméně 20 jaderných hlavic, jejich odpálení by mohlo způsobit katastrofu.

Chce to větší tlak i na Čínu, vyzývá Mayová

Britové proto nyní vyzývají i k zesílení nátlaku na Čínu. Čína a KLDR ještě do nedávna měly dobré, převážně obchodní vztahy, ale postupem času se ukázalo, že Kim Čong-un zrovna není nejpříjemnější partner.

Bez podpory se jeho vojenský režim zhroutí. „Chceme zajistit, aby upustili od těchto akcí. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je, když Čína bude vyvíjet tlak na KLDR,“ řekla britská premiérka Theresa Mayová novinářům cestou na návštěvu Japonska.

Šéf čínské diplomacie Wang dnes prohlásil, že Čína bude spolupracovat s dalšími členy Rady bezpečnosti ve snaze najít nejlepší možnost reakce na nejnovější severokorejskou raketovou zkoušku.

Divoké scénáře: Vražda Kima i atomový útok

Objevují se však i různé divoké scénáře, jak se s krizí kolem KLDR vypořádat. Ani zavraždění Kim Čong-una a jeho generálů by nevedlo k okamžitému klidu zbraní, žádná akce by nebyla tak rychlá, navíc provést atentát na vůdce jakékoliv země je dost náročné. Ve skutečnosti by podobný čin znamenal otevřenou válku.

Atomový útok, strategie prvního úderu s drtivou silou byl ještě nedávno zcela nepředstavitelný, ale Washington začal uvažovat i o tomto řešení. Pokud by k tomu opravdu došlo, přišly by o život tisíce nevinných Severokorejců.

Putin vyzval lidi, ať opustí pohraničí

Konkrétní kroky už má na kontě ruský prezident Vladimir Putin. Ten totiž vyzval obyvatele oblastí u hranic s KLDR, aby se přesunuli do bezpečnějších krajů.

Jedná se zhruba o 1500 občanů. Server Life.ru uvedl, že ministerstvo pro mimořádné situace vydalo ústní prohlášení, ve kterém vyzvalo správu Vladivostoku, aby pomohla přesídlit lidi z hranic dál do vnitrozemí. Výzva přišla právě v souvislosti s posledním odpalem rakety KLDR.

Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že konflikt se Severní Koreou by mohl přejít v otevřenou vojenskou konfrontaci. Přesidlování obyvatel bylo podle všeho pouze cvičení, aby na něj byli lidé v případě potřeby připraveni.

 

mirco ( 31. srpna 2017 00:01 )

komance meli po 89 zlikvidovat vsechny, jako to oni delali v padesatych letech...

mirco ( 30. srpna 2017 23:33 )

mirco ( 30. srpna 2017 23:27 )

Carmin ber si ty tabletky pravidelne...Jednu vynechas a uz mas chaos v hlave

mirco ( 30. srpna 2017 23:24 )

Carmin,honic nad Putinovym obrazem. Spi prikryty ruskou vlajkou. Doma ma vyveseneho Stalina,Lenina a modli se k nim 5 krat denne. Je to rusky ksindl. Tahni do rusakova I s tim tvym komunismem retarde!!!

mirco ( 30. srpna 2017 23:21 )

retarde dementni jak mas problem tak te prijdu navstivit...takove hovada jako ty, meli viset hned v listopadu 89. Jsi akorat Putinuv honic...podle IP adresy te najdu hned!!!

Zobrazit celou diskusi