Ideální teplotu pro spaní se v ložnici nedaří držet pětině Čechů. Nejčastěji doporučenou teplotu překračují o 1 až 2 °C, čtyři procenta populace však mají teplotu v ložnici dokonce nad 22 °C. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo Sdružení EPS ČR.

První tropická noc, kdy venkovní teplota přesáhla „dvacítku“, přitom letos přišla už v květnu.

„Není překvapením, že nepohodlí při spaní pociťuje podle našeho srpnového průzkumu 55 procent obyvatel. Příliš vysoká teplota přitom vadí nejen v noci, ale i ve dne. Je prokázáno, že se zvyšující se teplotou v místnostni klesá lidská výkonnost - při 27 °C v místnosti až na 70 procent,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

A jak Češi noční horka řeší? Nejčastějším způsobem snížení teploty v ložnici je zastínění oken přes den a intenzivní větrání v noci. Praktikuje ho 36 procent respondentů. Každý šestý poté používá ventilátor nebo klimatizaci, zatímco 18 procent  z problém horka v ložnici neřeší.

Nevhodná teplota v místnosti však může pro mnohé znamenat daleko větší problém, než jen špatné spaní. „Zajímalo nás, zda je teplota v domě pro lidi důležitá a zda se kvůli ní přou. Dvě třetiny populace ji skutečně mají jako zdroj sporu, sedm procent ji dokonce uvedlo jako častý zdroj sporu,“ dodává Zemene.

Průzkum byl realizován v srpnu na 525 respondentech agenturou Data Collect.

Jaký způsobem nejčastěji řešíte problém s horší kvalitou spánku kvůli vedru v ložnici?
Autor: Sdružení EPS ČR

Ideální teplota v domácnosti

Pro dlouhodobý pobyt člověka je nejlepší teplota mezi 19 a 24 °C. Toto rozmezí nepředstavuje zdravotní riziko a lidé se v něm cítí dobře. Pokud máte malé dítě, zůstaňte u horní hranice. Příjemně se totiž cítí až kolem 23 °C. Stejně jako starší lidé.

V místnosti, kde spíte, může být teplota o kousek nižší. Odborníci doporučují 17 až 19 °C, což je ideální rozmezí pro zdravé spaní.

Jak se lépe vyspat? Máme pro vás 10 tipů, které fungují!

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na deset tipů, jak se lépe vyspat Markéta Tošnarová / iStock.com