Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čeká vás první pohovor? 8 rad, jak uspět!

/
  • Při pohovoru se dívejte druhému do očí. Neměli byste však působit drze!
    29. srpna 2017 ● 10:29

    Prázdniny se chýlí ke konci a čas bezstarostného nicnedělání končí. Pokud i vás nyní čeká hledání práce a první pohovory, je důležité vědět, jak na to. Poradíme!

  • 1.

    Co napsat do životopisu?

    Standardní podobu životopisu (nebo také CV) najdete na mnoha odkazech na internetu. Projděte si jich ale více, nezastavte e hned u první šablony. Do životopisu nezapomeňte uvést kromě dosaženého vzdělání i úspěchy v soutěžích, účasti v zajímavých projektech či mimoškolní vzdělání. Důležité je, abyste si nenadsazovali nebo dokonce si nevymýšleli své přednosti, zvláště ty jazykové. Lehce se to odhalí a ta ostuda za to nestojí.

    Dobře napsaný životopis je základ úspěchu
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Jak má být dlouhý?

    Protože jste na začátku pracovní dráhy, životopis by se měl zcela určitě vejít na jednu stranu. Na začátek můžete dát 3 věty, v nichž se stručně představíte - jaký obor jste studovali, kam jste chodili na brigádu a proč si myslíte, že se do firmy a na danou pozici hodíte. Na konci životopisu, kde se uvádějí zájmy a záliby, můžete zmínit i to, co vás ve škole bavilo – a pokud jste například vytvořili nějakou zajímavou ročníkovou práci nejlépe na téma, které nějak souvisí s reálnou praxí, pochlubte se.

    Při pohovoru se dívejte druhému do očí. Neměli byste však působit drze!
    Autor: profesia.cz

  • 3.

    Co do CV rozhodně neuvádět?

    Nepravdu, informace osobního charakteru, případně negativní hodnocení někoho z dosavadních zaměstnavatelů. Neměli byste se příliš chválit, sebehodnocení do životopisu nepatří.

    Při pohovoru se dívejte druhému do očí. Neměli byste však působit drze!
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Proklepněte si firmu

    O společnosti, kam se jdete ucházet o místo, si zjistěte co nejvíce. Najděte si jejich web, můžete kouknout i na facebookové stránky, abyste zjistili více o tom, čím firma »žije«. Zabodujete tak při případných dotazech, kterými vás personální oddělení »proklepne«, zda vůbec víte, co čeho byste šli.

    Profil na sociální síti Facebook se dá nově zabezpečit i pomocí hardwarového klíče.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Mějte promyšlené odpovědi

    Zkuste si promyslet možné odpovědi na pár otázek, které obvykle u pohovoru padnou: jaké máte pracovní zkušenosti, vzdělání, silné či slabé stránky, jazykové schopnosti… V případě, že pracovní zkušenosti nemáte, nezapomeňte zmínit brigády, praxe, zapojení do různých projektů nebo práci pro neziskový sektor. Počítá se vše, co dokazuje, že jste činorodý a aktivní člověk.

    Štěstí přeje připraveným. Jestli si chcete plácnout s budoucím šéfem, nepodceňujte přijímací pohovor.
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Přijďte včas

    Na pohovor vyražte s dostatečným časovým předstihem a dejte si záležet na tom, jak se upravíte. Při pracovním pohovoru sice rozhodují především kvalifikační předpoklady, ale personalista je jen člověk, který si o vás udělá dojem během prvních 30 sekund.

    Zaspala jste? Nezoufejte, i 10 minutr stačí, abyste vypadala perfektně, když víte, jak na to!
    Autor: shutterstock.com

  • 7.

    Na co si dát pozor?

    Buďte si jistí, že pokud jdete na pracovní pohovor, nejste v »hledáčku« jen v místnosti, kde probíhá. Nezapomeňte při příchodu do firmy pozdravit, chovejte se slušně k recepční či asistentce, která vás uvede a k ostatním uchazečům. U pohovoru se chovejte přirozeně, vyvarujte se přehnané žoviálnosti nebo přezíravého chování. Samozřejmostí, že přijdete slušně a čistě oblečeni. Na žvýkačku zapomeňte, stejně tak na cigaretu před vchodem do firmy.

    Při pohovoru se dívejte druhému do očí. Neměli byste však působit drze!
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Nenechte se zaskočit

    Buďte připraveni na vše. Někteří personalisté si zakládají na tom, že pokládají netradiční otázky a zajímá je vaše schopnost reagovat. Neodpovídejte za každou cenu hned a překotně, rozmyslete si, co chcete říct. V současném propojeném světě je třeba ohlídat i svou virtuální identitu – zkuste se podívat, co se o vás dá na internetu najít. Ne, že byste museli vyčistit všechny stopy o vašem soukromí, ale buďte připraveni na to, že »vygooglit« si vás mohl i přítomný personalista.

    Při pohovoru se dívejte druhému do očí. Neměli byste však působit drze!
    Autor: Scom

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy