Protože Diana pocházela z aristokratického rodu Spencerů, měla ke královské rodině blízko odmala. Vyrůstala na královských statcích v Sandringhamu a běžně si hrávala s princi Edwardem a Andrewem, nejmladšími syny královny Alžběty.

Vaťák a holinky

S Charlesem (nyní 73) se prvně viděli v listopadu 1977 na honu v Althorpu, kam jej přivedla jeho tehdejší přítelkyně – Dianina o 6 let starší sestra Sarah. Tehdy 16letá zakřiknutá a lehce obtloustlá Diana ve vypůjčeném vaťáku na něj ale neudělala větší dojem (a ani on na ni). „Každopádně jsem to já, kdo je představil! Já jsem jejich amorek,“ připisovala si Sarah zásluhy, když Charles s Dianou v únoru 1981 oznamovali zasnoubení.

Přitom to byla Sarah, která se už už viděla s Charlesem u oltáře. Jednou si však nerozvážně pustila pusu na špacír pro jeden časopis a s její královskou budoucností byl amen! Charles ji po 9 měsících vztahu nelítostně odkopl...

Jak se na ni vrhl

Další setkání s Dianou proběhlo v červenci 1980, na žoku sena při pikniku u Philippy de Pass, královniny dvorní dámy. Diana při něm vzpomněla na pohřeb lorda Mountbattena, Charlesova prastrýce, jehož zabila bombou IRA. „Řekla jsem mu, že tam působil tak smutně a osaměle, že by potřeboval někoho vedle sebe. A on se na mě úplně vrhl. Začal mě líbat a celý večer za mnou pak chodil jako psík,“ popsala lady Di, které prý zprvu dělalo dobře, že o ni jeví zájem nápadník starší o 12 let. Zasnoubila se jako devatenáctiletá, před svatbou s ním měla rande jen třináctkrát!

První varování

První veřejná známka nesouladu přišla ještě před svatbou (29. července 1981). Na otázku reportéra, zda jsou zamilovaní, špitla nesmělá Diana „zcela určitě“, zatímco Charles chladně pronesl: „Ale ano, ať už zamilovanost znamená cokoli.“ To Dianu sice silně ranilo, možná i varovalo, avšak od sňatku s následníkem trůnu neodradilo…

15. září 1984: Den, kdy umřelo jejich manželství

Dnů, kdy by jejich manželství překypovalo láskou a štěstím, věru moc nebylo. Diana po celý čas věděla, že má Charles hlavu plnou své milenky Camilly Parker-Bowles. To plodilo neustálé hádky, urážky a vzájemný chlad. Za naprostý konec jejich manželství pak sama Diana označovala 15. září 1984, kdy porodila druhého syna Harryho. Podle biografie z pera Andrewa Mortona princezna z Walesu celou dobu těhotenství věděla, že čeká opět chlapce, avšak Charlesovi to neřekla. „On vždy chtěl dvě děti, následníka trůnu a princeznu,“ vyprávěla Diana v knize.

Co však předvedl Charles, když přijel do porodnice, v ní prý zahubilo veškeré zbytky citů. Prý nakoukl do povijanu a jízlivě utrousil: „Bože, zase kluk! Navíc zrzavý!“ Otočil se a odkráčel si za svým. „Tehdy ve mně něco zemřelo a naše manželství šlo nadobro do háje,“ vzpomínala Diana. P. S.: Ač jsou ryšavé vlasy poznávacím znamením rodu Spencerů, dodnes se spekuluje, zda Harry nemůže být synem Jamese Hewitta (dnes 59), Dianina tehdejšího milence.

BLESK Víte, že...

Když si 20letá Diana brala Charlese, byla stále panna. Neposkvrněnost si chránila jako svůj »vklad« do budoucnosti.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes. Profimedia

Fotogalerie
36 fotografií