Vila postavena v roce 1927 je památkou i proto, že jde o dům podle plánů rakouského architekta meziválečného období Armanda Weisera. 

„Výjimečnost a unikátnost objektu spočívá v jeho elegantním architektonickém řešení puristického uličního průčelí s ojedinělými předsazenými okny a subtilním balkonem,“ uvedl Aleš Homola z brněnského pracoviště Národního památkového ústavu a dodal: „Celkový architektonický výraz fasády charakterizuje právě elegantní symetrie, ušlechtilé provedení a osobitý styl spojující principy moderní architektury s nadčasovými romantizujícícmi tendencemi.

Podle něj se nikde jinde ve Znojmě ani v širším regionu s tak výjimečnou a architektonicky působivou stavbou moderny nelze setkat. Už ve své době uchvátila stavba prvorepublikovou veřejnost.

V architektonickém skvostu sídlí  Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Další Weinbergerova vila v sousedství již památkou je a slouží dětem, je zde mateřská školka.

Kdo byl továrník Weinberger?

Rodina Weinbergerů měla ve Znojmě továrnu na zpracování kůží, kterou založila v roce 1882 a rodina ji provozovala až do nacistické okupace. Podnik patřil k největším ve městě, a proto si Weinbergerovi mohli dovolit i tři honosné vily, které si nechali postavit významnými architekty. Tuto vilu továrník postavil pro syna Hanse a jeho ženu Lisbeth.

Fotogalerie
6 fotografií