Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sýrie i Libanon přerušily boje s IS. Chtějí propuštění vězňů

Autor: jer, ČTK - 
27. srpna 2017
16:48

Libanonská i syrská armáda, které u syrsko-libanonské hranice vedou odděleně boje proti členům teroristické organizace Islámský stát (ISIS), v neděli vyhlásily příměří. Bejrút věří, že krok pomůže zahájit rozhovory s ISIS o propuštění jeho vojáků, které islamisté zajali. Podle agentury Reuters už libanonská armáda s ISIS začala jednat.

Členové ISIS zadrželi celkem 30 libanonských policistů a vojáků v roce 2014, když se jim podařilo dostat krátce pod kontrolu město Arsál na severovýchodě Libanonu. Čtyři z rukojmích ISIS popravil a jeden podle agentury AFP zemřel na následky zranění. Šestnáct Libanonců bylo propuštěno v prosinci 2015 v rámci výměny vězňů, ale zbývajících devět mužů je zřejmě stále v rukou ISIS.

Libanonská armáda a syrská vládní vojska spolu s šíitským hnutím Hizballáh zahájily nejnovější ofenzivu proti ISIS u syrsko-libanonských hranic před týdnem. Odděleně a každá na své straně území. Libanonská armáda bojovala proti IS u libanonské obce Rás Baalbek a ve stejnou dobu začala ofenzivu proti ISIS syrská armáda s Hizballáhem v syrské oblasti Kalamún.

Klid zbraní vyhlásily libanonská armáda a po ní také syrská armáda a Hizballáh od dnešních 06:00 SELČ.

Syrská armáda také souhlasila s dohodou mezi hnutím Hizballáh a ISIS, umožňující evakuaci bojovníků ISIS ze syrsko-libanonského pohraničí na východ Sýrie. „Dohoda mezi Hizballáhem a teroristickou skupinou ISIS byla schválena,“ uvedla syrská státní televize s odkazem na armádu. Zatím není jasné, zda se dohoda vztahuje na bojovníky ISIS pouze na syrské straně hranic, anebo i na libanonském území, dodala agentura Reuters.

Na východě Sýrie podle ruského ministerstva obrany pokračuje ofenzíva ve směru na město Dajr az-Zaur ve stejnojmenné provincii, obklíčeném ISIS po tři roky. Vládní síly za podpory ruského letectva „zničily více než 800 teroristů, 13 tanků, 38 dodávek s velkorážnými kulomety, devět minometů a děl“, tvrdí Moskva.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi