Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kamiony bez řidiče? Britové začnou testovat první samořídící soupravy

Na Jižní spojce proběhla na úrovni Černého Mostu vážná nehoda tří kamionů.
Na Jižní spojce proběhla na úrovni Černého Mostu vážná nehoda tří kamionů.  (Autor: Aktu.cz)
Autor: red - 
27. srpna 2017
15:35

Malé konvoje kamionů, z nichž některé se budou pohybovat bez reálného řidiče za volantem, se začnou testovat ve Velké Británii. Vláda ve Spojeném království oznámila, že první takto upravené konvoje by měly vyrazit na silnice na konci příštího roku, uvedl server BBC News.

Odborníci plánují, že v řadě za sebou pojedou tři nákladní vozidla. První kamion by byl řízen člověkem, který by komunikoval se zbytkem konvoje pomocí bezdrátové techniky. První vůz by měl také na starosti proces zrychlování a zpomalování a další dva by se tomu prvnímu přizpůsobovaly.

Díky této metodě by bylo možné, aby si kamiony uchovávaly menší rozestupy mezi sebou, než jak je tomu u běžných kamionů řízených lidmi. Pokud by měly kamiony mezi sebou kratší vzdálenosti, tak by se zmenšil odpor vzduchu mezi nimi a první kamion by ho vytlačoval ven.

Velkým benefitem zůstává fakt, že kamiony, které pojedou za prvním vozem, mohou dříve brzdit, než by mohli skuteční řidiči. U všech těchto konvojů musí ale být přítomen alespoň jeden řidič.

Další z výhod je také úspora paliva pro společnosti nákladní dopravy, což by se následně mohlo dotknout i samotných spotřebitelů.

Konvoj projde rozsáhlými testy, první vozy by mohly vyjet na silnici na konci roku 2018. Vědci tvrdí, že pečlivě vyberou úseky dálnic, kde by se konvoj mohl pohybovat. Také chtějí, aby napřed v každém kamionu seděl řidič, který by mohl zamezit případným komplikacím. Vědci dokonce pracují s variantou, že by se konvoj mohl rozdělit, pokud by se nějaké auto dostalo mezi ně.

sores ( 27. srpna 2017 16:07 )

Potěš koště, nevěřila bych tomu ani za mák! Už je tak bor.del na sinicích a sousty smrťáků díky 18letým dětem kterým rodiče koupí auto. Nakopat jim pr.de.le a ne auto.

Zobrazit celou diskusi