Tragédie princezny Diany začala mnohem dřív, než se odehrála šílená nehoda v pařížském tunelu. Její osud k ní byl nemilosrdný už jako k malé holčičce. Žila v nefunkčním rodinném zázemí, byla nešťastná.

„Bylo to nešťastné dětství. Vždy jsem se cítila velmi jiná oproti ostatním, velmi izolovaná. Věděla jsem, že směřuju někam jinam, ale netušila jsem kam. Když mi bylo 14, řekla jsem svému otci: Vím, že si vezmu někoho, kdo je veřejně známý. Spíš jsem myslela, že budu manželka nějakého velvyslance, ne však až tak vrcholného,“ přiznala sama princezna v unikátním třídílném dokumentu Diana: tragédie nebo zrada?, který v Česku v den smutného výročí odvysílá stanice TLC.

Nikdy nepoznala hlad, nedostatek jakýchkoliv materiálií, patřila k britské smetánce – ale přesto se cítila nejchudší na světě. Důvod sahal hluboko do jejího dětství. Když jí bylo šest let, rodiče se rozvedli a matka své děti opustila.

Tím v Dianině psychice zřejmě spustila sebedestruktivní proces projevující se záchvaty nejistot, psychickými problémy, sklony k hysterii a celoživotním pocitem nemilovanosti.

Jak vzpomínají princeznini blízcí, s odchodem matky k jinému muži a z toho plynoucím pocitem opuštěnosti se nikdy nedokázala vyrovnat. Křehké duši princezny neprospěla ani puberta, která už tak zkoušené dívce naložila o další fatální problém navíc – poruchu příjmu potravy.

Historička Sally Bedell Smith v dokumentu přiznává: „Její bulimické problémy začaly, když byla v pubertě na internátě (boarding school). A během prvních měsíců v královském paláci začala být její bulimie velmi vážná.“

Jak odhalily tajné záznamy, které vynesl na světlo až dokument Diana: tragédie nebo zrada?, svůj podíl na rozvoji bulimie u princezny měl i její muž, princ Charles. „Bulimie začala první týden po našem zasnoubení. Můj muž položil ruku na můj pas a řekl: Ou, tady jsme trochu buclatí, ne? A to ve mně něco spustilo… A ta věc s Camillou, byla jsem zoufalá. Zoufalá,“ uvedla Diana v tajných nahrávkách.

Každou hodinu princezna ztrácela na váze, byla průhlednější, až se ocitla v ohrožení života. O svých problémech byla schopná mluvit až mnohem později, aby varovala stejně zasažené dívky. 

Rok 1981 byl velkou slávou pro britskou monarchii, protože se následník trůnu princ Charles oženil s křehkou, stydlivou Dianou. Národ ji miloval (alespoň jeho většina). Z dnešního pohledu se ale zdá téměř neuvěřitelné, že královské svatbě předcházelo pouze 13 společných rande.

Britská novinářka Deborah Norville vzpomíná: „Byla to tak trochu pohádka o Popelce, když se nad tím zamyslíte. Princ Charles byl k mání tak dlouho. Zkoušel střevíček u tolika různých žen. A najednou přichází lady Diana Spencer, která tak trochu vypadá jako Popelka. Bylo krásné sledovat, jak se pár dává dohromady.“ Tehdy nešetřil chválou ani sám princ Charles, jehož ohromilo, že má Diana dost odvahy vzít si ho za muže.

Tahle pohádka ale začala mít brzy povážlivé trhliny. V princově srdci totiž stále ještě měla hlavní prostor jeho bývalá přítelkyně Camilla Parker-Bowles. Její stín pronásledoval Dianu v každém okamžiku jejího manželství.

Uvědomovala si, jak velkým ohrožením pro ni Camilla je, a nedokázala se s tím vyrovnat. „Na líbánkách jsme měli naši svatební večeři. Na jeho zápěstích se objevily manžetové knoflíčky se dvěma C, propletenými jako u značky Chanel. Okamžitě mi to došlo, věděla jsem to. »Camilla ti je dala, že ano?« On řekl: »Ano, a co je na tom špatného, jsou dárkem od přítelkyně.« A páni, jaká následovala hádka. Žárlivost, totální žárlivost.“ přiznala později sama Diana.

Princezně Dianě se nakonec podařilo dosáhnout nevídané věci – rozvést se s následníkem britského trůnu. Královský majestát připustil, aby si Charles a lady Di šli svou vlastní cestou. A zdálo se, že po letech utrpení konečně našla Diana klid.

Novináři ji ale dál pronásledovali po celém světě, a to i v osudný večer 31. srpna 1997 při odjezdu z večeře se svým tehdejším přítelem Dodim Al-Fayedem. „Pokaždé, když někam šli, byla tam armáda fotografů a reportérů, kteří na ně čekali,“ řekla Sally Bedell Smith.

O třináctý pilíř pařížského tunelu se luxusní limuzína s princeznou při více než stokilometrové rychlosti roztříštila a princezna zůstala v troskách. První osobou na místě nehody byl náhodou projíždějící lékař Frederic Mailliez.

„Jsem vyškolený záchranář, takže nebylo pochyb, musel jsem jít k vraku a postarat se o pacienty. Podíval jsem se dovnitř mercedesu a uviděl jsem tu pasažérku. Měla problém s dýcháním a byla to ona, kdo urgentně potřeboval pomoc. Musel jsem ji nadzvednout, aby se jí lépe dýchalo. Její obličej jsem měl přímo před sebou, ve svých rukou. Řekl jsem jí, že ambulance už je na cestě a že všechno bude v pořádku,“ uvedl v dokumentu stanice TLC.

Lékaři se snažili v nemocnici Dianu zachránit, ale její zranění byla příliš vážná. Při silném nárazu údajně její srdce skončilo v pravé části hrudníku, praskla také plicní tepna. Lady Di neměla šanci žít.

Nedlouho po její smrti se začaly objevovat znepokojivé informace o průběhu nehody, o pronásledování, ale také, o zbytečné smrti Diany kvůli záchranářům. Také mnoho konspiračních teorií se zabývá otázkou, do jaké míry byla tato havárie opravdu nešťastnou náhodou.

Nedlouho poté, co princ Charles spolu se dvěma Dianinými sestrami převezl tělo z Francie domů, se konal monstrózní pohřeb ve Westminsterském opatství. Přišly se rozloučit tři miliony lidí, další dvě a půl miliardy sledovaly obřad v televizi. Těmi nejsmutnějšími svědky konce jednoho pohádkového příběhu byli Dianini synové William a Harry. Se smrtí své matky se dodnes nevyrovnali.

O skandálu

Ve skandálním rozhovoru v roce 1995 pro BBC Diana potvrdila kolující zvěsti. Otevřeně přiznala světu, že měla aféru s Jamesem Hewittem. To byla obrovská zpráva. Jedna věc je, že by princezna měla nějaký románek, ale bylo naprosto neslýchané, aby něco takového připustila v národním vysílání. Jakmile se svět o tomto vztahu dozvěděl, okamžitě se začalo spekulovat, jestli Hewitt není skutečným otcem prince Harryho.

O bulimii

Během měsíců po zásnubách se obvod jejího pasu začal scvrkávat ze 73,7 cm na pouhých 59,7 cm.

O duši

„Neměla jsem se ráda. Styděla jsem se, protože jsem se neuměla vyrovnat s tlakem. Poranila jsem pouze své paže a nohy. A nyní pracuji v prostředí, kde vidím ženy dělat podobné věci, a já dokážu naprosto pochopit, proč tomu tak je,“ uvedla princezna Diana v roce 1995 pro BBC, čímž spustila obří skandál.

O Dodim

Kate Williams, historička: „Dodi Al-Fayed je synem Mohammeda Al-Fayeda, vlastníka Harrods. Dodi Dianu přitahoval, protože se s ním cítila do určité míry bezpečně, byl z mocné rodiny, mohl se o ni postarat. Diana strávila většinu léta 1997 s Dodim na jihu Francie.“

VIDEO: Ukázka z nového dokumentu o princezně Dianě.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z nového dokumentu o princezně Dianě youtube/The Duke of Brittany/bpž

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes.

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes Profimedia

Fotogalerie
84 fotografií