Všímavý kolemjdoucí zavolal ve středu večer policii kvůli podezřelému autu, které stálo na rohu ulic Ostrovského a Kováků na Smíchově v Praze. „Vevnitř jsou čtyři chlapi, kteří mají takové ty černé kukly na hlavách a řidič má v ruce nějakou zbraň, vypadalo to jako revolver nebo něco podobného,“ uvedl volající muž na tísňovou linku.

Během několika minut na místo přijela policejní jednotka s dlouhými zbraněmi. „Na základě dosud popsaného nikoho nepřekvapí, že tyto hlídky vnímaly posádku auta jako potenciální nebezpečné pachatele,“ vysvětlil k zásahu mluvčí policie Tomáš Hulan.

Poslechněte si telefonát kolemjdoucího na linku 158:

Vyšlo najevo, že zakuklení muži si v autě opakovali scénář překvapení pro kamaráda, který se právě loučil se svobodou. „Byť jde ve finále o ‚pouze‘ velice nepovedenou legraci, kterou muži neporušili žádný zákon, je na místě vyvstalou situaci vnímat hlavně v kontextu se současným celosvětovým děním. Jakákoli taková situace totiž automaticky spustí mechanismy, nastavené bezpečnostními složkami pro řešení mimořádných událostí,“ upozornil Hulan.

Na frekventovanějším místě by navíc podle policie mohla taková „legrace“ vyvolat davovou hysterii. Lidé by si proto takové jednání měli důkladně rozmyslet.