Salmán bin Abd al-Azíz je saúdským králem už dva a půl roku a očividně si na novou funkci velmi rychle zvykl a naučil se užívat si všechny její výhody, včetně luxusních dovolených. Coby šéf ropné velmoci sedí na bezmála 380 miliardách Kč, takže dvě miliardy na měsíční pobyt v marockém letovisku Tangier se zdají jako pakatel.

Saúdský král si obzvláště zamiloval marocké město Tangier, které se nachází u Gibraltarského průlivu. Monarcha si tu nechal během uplynulých let vybudovat honosný letní palác, jehož součástí je i soukromý přístav a tři helipady. Pozemek o rozloze 300 tisíc m2 je navíc obehnaný 1500 metrů dlouhou zdí.

Monarcha umí být ale i velkorysý. Na letní dovolenou s sebou totiž vzal i tisícihlavý (!) dav ministrů, poradců, příbuzných a spolupracovníků, kterým na celý měsíc zaplatil na 800 pokojů v několika luxusních hotelech. Navíc své družině pronajal i 200 luxusních aut. Sám král si nechal ze Saúdské Arábie dovézt dvě prodloužené limuzíny Mercedes-Benz S600.

Ačkoliv oficiální náklady nejsou známy, podle izraelského deníku Haaretz se musely vyšplhat ke 100 milionům dolarů (2,2 miliardy Kč). Tyhle luxusní prázdniny však měly prospěch i pro druhou stranu – marocká média uvádějí, že králův pobyt v Tangieru pokryl 1,5 % ročních příjmů ze zahraničního cestovního ruchu Maroka!

VIDEO: Co saúdského krále zaujalo na Maroku?

Fotogalerie
15 fotografií