Hořet začalo nad ránem ve třetím patře paneláku ve Žlutické ulici. „Ohnisko požáru se nacházelo v jednom z pokojů na posteli, ve které pravděpodobně v důsledku technické závady začala hořet powerbanka,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Powerbanka je přenosná nabíječka mobilů a notebooků.

Celý vchod bylo třeba kvůli hustému dýmu evakuovat. „Někteří lidé opustili své domovy sami, několik osob vyvedli ven policisté ještě před příjezdem našich jednotek, některé museli vyvést hasiči v dýchacích maskách. Evakuace se dotkla krátkodobě, zhruba na půl hodiny, celkem 40 osob,“ popsala Jakoubková.

Na místo vyjeli i záchranáři. „Ošetřili jsme jednu ženu, která byla ponechána na místě, druhá žena (37) byla po ošetření předána do péče lékařů ve fakultní nemocnici na Lochotíně,“ řekl mluvčí záchranářů Martin Brejcha.

Požár dostali hasiči pod kontrolu asi po deseti minutách. „Byt hasili vodou z dvou vysokotlakých proudů, jeden vedli po schodišti a jeden pomocí výškové techniky oknem. Likvidaci ohlásil velitel po dalších deseti minutách zásahu a kolem čtvrt na pět pomohli obyvatelům zpět do jejich domovů,“ řekla Jakoubková.

Společné prostory hasiči odvětrali pomocí přetlakové ventilace. „Vyšetřovatel příčin požáru vyčíslil škodu na vybavení bytu na částku jednoho milionu korun, uchráněné hodnoty odhadl na dva miliony,“ zakončila Jakoubková.

Fotogalerie
8 fotografií