Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Skoncujte s manévry, nebo vás čeká těžká odplata.“ Severokorejci opět hrozí USA

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
22. srpna 2017
18:00

Severní Korea v úterý pohrozila „nelítostnou odplatou“ za americko-jihokorejské vojenské cvičení, které Soul a Washington zahájily v pondělí. Velitelé americké armády ale odmítli výzvy, podle nichž by měli manévry pořádané každoročně omezit. Informovala o tom agentura AP.

Počítačově simulovaného vojenského cvičení se účastní 17 500 amerických a 50 tisíc jihokorejských vojáků, manévry potrvají do 31. srpna. KLDR na tato cvičení, která považuje za nácvik k invazi, každé léto reaguje výhrůžkami a někdy také novými zbrojními testy.

Jak uvedla agentura AP, ve Spojených státech i v Jižní Koreji v poslední době zazněly hlasy, které vyzývaly k tomu, aby manévry nebyly tak rozsáhlé nebo aby byly odloženy.

Velitelé americké armády, včetně velitele amerických sil v Pacifiku admirála Harryho Harrise, to ale odmítli. Podle nich jsou manévry klíčové pro spojence, aby byli připraveni čelit neskrývaným hrozbám ze strany Severní Koreje. KLDR dokonce zveřejnila video, ve kterém varuje USA, vyzývá je, aby cvičení bylo zastaveno.

Podívejte se na nové propagandistické video KLDR:

Na propagandistickém snímku se objevují záběry Donalda Trumpa zírajícího na hřbitov plný křížů a viceprezidenta Mika Pence obklopeného plameny. Spot má skoro čtyři minuty a Severní Korea v něm ukazuje připravovaný útok na ostrov Guam. 

„Američané by se měli mít na pozoru. Zaútočíme bez varování a dnem i nocí je budeme bombardovat střelami Hwasong-12,“ hlásá video, ve kterém zní další hrozba: „Budou se třást strachy. Chceme, aby nás američtí politikové brali vážně a rozmysleli si svoje výhrůžky. Čas není na jejich straně.“

Americký velitel chce pokračovat ve cvičení dál

Velitel amerických sil v Jižní Koreji Vincent Brooks ale prohlásil, že spojenci by měli pokračovat v manévrech, dokud k tomu budou mít důvod. KLDR Spojené státy obvinila, že při vojenském cvičení používají blíže nespecifikované „smrtící“ zbraně a že nacvičují atentát na vůdce Severní Koreje Kim Čong-una.

„Nikdo nemůže zaručit, že tyto obrovsky početné síly nezahájí skutečnou válečnou akci v této době, kdy vojenské napětí na Korejském poloostrově dosáhlo extrémní výše,“ píše se v prohlášení severokorejské vlády.

Severokorejský diplomat Ju Jong-čchol na konferenci o odzbrojení pořádané pod záštitou OSN prohlásil, že KLDR nehodlá o svém jaderném arzenálu vyjednávat. „Opatření přijatá Severní Koreou posílit svůj jaderný arzenál a vyvíjet mezikontinentální rakety je ospravedlnitelným a legitimním prostředkem sebeobrany tváří v tvář stávajícím očividným hrozbám,“ uvedl.

„Dokud bude americká nepřátelská politika a jaderná hrozba ostatními akceptována, KLDR nebude o svých obranných jaderných prostředcích jednat,“ dodal. Severokorejský vyslanec se tak vyjádřil poté, co americký diplomat Robert Wood na konferenci prohlásil, že prioritou prezidenta Donalda Trumpa je chránit USA a jejich spojence proti rostoucí hrozbě ze strany KLDR.

Zobrazit celou diskusi