Ordinace, která by poskytovala zdravotnické služby lidem bez domova, bude provozována při azylovém domě Armády spásy v Ostravě. „V současné době máme vhodné prostory, které však vyžadují drobné stavební úpravy, na které Armáda spásy potřebuje získat zhruba 300 tisíc korun,“ uvedl Krupa.

Pokud se podaří získat finanční prostředky, rekonstrukce by mohla být dokončena letos v listopadu.

Ordinace bude poskytovat služby praktického lékaře pro dospělé. Zájemci se do ní budou moci zaregistrovat, ale také se mohou nechat pouze akutně ošetřit.

„Ordinace bude fungovat jako oficiální zdravotnické zařízení a bude mít smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Jelikož ale budeme nabízet péči i nepojištěným osobám, bude potřeba najít finanční zdroj na dofinancování této péče,“ uvedla lékařka Andrea Pekárková, která v nově zřízené ordinaci bude pracovat.

Zdravotnické služby budou poskytovány i sociálně vyloučeným, osamělým seniorům či klientům azylových domů. Podle Pekárkové jde hlavně při práci v terénu vidět, že bezdomovectví je problém sociálně-zdravotní.

„Většina bezdomovců na ulici má zdravotní problémy. Buď se stali bezdomovci kvůli zdravotnímu handicapu nebo vlivem života na ulici došlo k nevratnému poškození zdraví,“ dodala lékařka.

VIDEO: Bezdomovec Václav Šíma (66) o životě pod mostem v Praze.