Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemana má porazit zbrojař od Realistů. O koho jde?

Autor: zst, ČTK - 
21. srpna 2017
10:54

Realisté představili vlastního kandidáta do prezidentské volby. Do boje o Pražský hrad vysílají šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka, strana to oznámila na tiskové konferenci. Zakladatel strany Petr Robejšek uvedl, že hlavním tématem budoucnosti je bezpečnost, proto Realisté vybrali člověka, který se v této oblasti dobře orientuje. Podporu pro kandidaturu chce Hynek získat u občanů, ale pokusí se také zajistit si nominaci oslovením poslanců a senátorů.

Hynek vystudoval v 80. letech Matfyz. Od programování se postupně přesunul přes významné manažerské funkce až do čela asociace, která sdružuje zbrojařské firmy. Stal se jedním ze zakladatelů nové politické strany Realisté. Ta ho nyní vysílá do prezidentského souboje. Stejně jako další uchazeči o post na Pražském hradě musí Hynek sesbírat 50 tisíc ověřitelných podpisů, tedy podpisů s číslem občanky. Jejich sběr začíná v úterý 22. srpna. Hynek chce oslovit také poslance a senátory.

„Rozhodli jsme se postavit našeho kandidáta do volby prezidenta naší republiky v roce 2018. Náš krok je protiváhou vládní politiky. Vláda nebyla za 4 roky schopna představit koncepci naší obrany. Realisté vědí, že nejdůležitějším tématem voleb bude bezpečnost, obrana státu a posílení naší národní hrdosti,“ okomentoval krok Petr Robejšek, který za stranou stojí. „Jiří Hynek se nebude muset nic učit, má všechny předpoklady pro to, aby byl silným prezidentem pro těžké časy,“ doplnil.

„Chtěl bych být prezidentem hrdého a sebevědomého národa lidí, kteří se nebojí se vztyčenou hlavou říct svůj vlastní názor,“ uvedl Hynek. „Národní zájem pro mne vždy byl, je a bude na prvním místě,“ dodal. Zdůraznil, že 20 let se pohybuje v bezpečnostním sektoru, zná armádní prostředí a v zahraničí podporuje české výrobce. „Mám věk, kondici i srdce proto, abych tuto náročnou pozici zvládl. Mám své zemi co nabídnout. Chci být aktivním prezidentem, který se umí postavit za svou zemi a zajistí jí bezpečí,“ uvedl také v prohlášení.

Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky (AOBP), jejíž je prezidentem, sdružuje firmy zabývající se výzkumem, vývojem, výrobou, obchodem a marketingem s obrannou a bezpečnostní technikou, materiálem a službami. Je nevládní, nezávislou, nepolitickou, neziskovou a neobchodní organizací, která byla založena v roce 1997.

Svůj záměr bojovat o prezidentský post už ohlásili současný prezident Miloš Zeman, textař a podnikatel Michal Horáček, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek. Vážně kandidaturu zvažuje také senátor Jaroslav Kubera (ODS), který už má dostatek senátorských podpisů pod svou kandidaturou.

Od počítačů k tankům

Hynek se po vystudování Matfyzu skutečně podle svých slov nějakou dobu živil jako programátor. „Po škole jsem nastoupil do Tesly Kolín, kde jsem pracoval na optimalizaci výrobních systémů. Tvořili jsme systémy, případně implementovali cizí programy pro výrobu. A já si myslím, že na to jsem byl z té školy fakt dobře připravený. Vždy jsem byl víc praktik než teoretik,“ řekl v rozhovoru pro fakultní web.

„S kamarády jsme v devadesátých letech založili i firmu zaměřenou na IT. Devadesátá léta, to byl zlatý důl. My začali tak dělat i mikropočítače, software, posléze poradenství a postupně jsme pracovali na zakázkách pro Karlovarský porcelán. A když tam po turbulencích skončil ředitel, vzpomněli si na ministerstvu na mě, a tak jsem tento podnik vedl dva roky,“ doplnil Hynek.

Přes Pragovku se následně dostal ke zbraním. „Jedna z naších prvních zakázek totiž byla na modernizaci tanků T72,“ popsal svou cestu ke zbrojařskému průmyslu.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
pomoooc-hori ( 21. srpna 2017 11:48 )

Přesně, bejku.

Deneček ( 21. srpna 2017 10:59 )

K čemu nějací kandidáti,když máme Zemana,který bude opět zvolen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa