Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Soňa a Petr teroru v Barceloně unikli o vlásek: Zachránila nás sklenička vína

Autor: Darina Jíchová, zej - 
18. srpna 2017
15:45

Češi Soňa a Petr Procházkovi jsou právě na dovolené v Barceloně, ve čtvrtek navečer si vyrazili na romantickou procházku. Netušili, že se klidný večer změní v obrovské drama. Jen pár metrů od nich najela totiž dodávka s teroristy do lidí a nejméně 14 jich zabila. Sami tomu unikli jen díky drobnému zdržení v restauraci.

Jak jste teror v Barceloně vnímali vy, co jste zrovna dělali?

Vyrazili jsme z hotelu s tím, že se půjdeme projít. Náš hotel je na hlavní ulici u Pasáže de Gracia, která vede k náměstí, kde jsou Gaudího sochy, které jsem chtěla vidět. Vydali jsme se směrem dolů k moři, že si pak zajdeme na pláž, ale měli jsme hlad a zastavili jsme v restauraci hned naproti hotelu. Dali jsme si víno a něco k jídlu. Já už jsem chtěla jít, ale manžel říkal, že si dáme ještě skleničku. Proto jsme se tam zdrželi.

Pak jsme šli dál, prohlíželi jsme si výlohy obchodů kolem, fotili jsme se a obdivovali jsme místní architekturu. Krása, byla to opravdová idylka. Došli jsme až na náměstí, bylo tam dost lidí, asi jako normálně. Pak se na nás najednou vyřítil dav. Mohlo to být tak 200 lidí, běželi a vzali nás s sebou. Hrozně jsem se lekla. Zvedal se prach a lidi řvali a plakali. Všichni jsme začali utíkat.

To muselo být hrozné…

Všichni do sebe strkali, ženské padaly, děti křičely. Natlačili nás do prvních obchodů, co tam byly. Bylo to hrozné, prostě davové šílenství, všichni zapadávali do obchodů, co jsou kolem. Obchody okamžitě zavíraly, stahovaly rolety. Já jsem se ještě prorvala do obchodu Armani, prorazila jsem dveře. Lidé popadali na zem. Mám odřené ruce, lokty a modřiny na kolenou.

Co se dělo následně v obchodě? Řekli vám, co se stalo?

Byli jsme úplně vykulení, jen jsme koukali, co se děje. Nikdo nic nevěděl. Bodyguardi to tam zavírali. Venku byli pořád vidět utíkající lidi, někdo se ještě dobýval k nám do obchodu, ale už ho tam nepustili. Nahnali nás dolů do přízemí, tam se dalo i sedět. Sem tam někdo vylézal, aby se podíval, co se děje venku. Taky jsem si natočila video, sledovala jsem, jak venku lidé pobíhají.

Pak nás zase rychle nahnali dolů, čekali jsme, co se bude dít. Ochranka asi dostávala informace ve vysílačce. Neměli jsme žádné informace, někdo říkal, že se střílelo, to nás docela vyděsilo. Pak jsme zjistili, že dole najela do lidí dodávka. Všude byl chaos. Všude tam byli hasiči a policie, sanitky houkaly. Před obchod najely speciální jednotky v kuklách a se zbraněmi, běhali kolem a vyhazovali lidi z náměstí. Vyvolávali hlásiči, ať zůstaneme vevnitř.

Po hodině řekli, že nás pustí, z obchodu jsme ale museli odejít zadním exitem, vyšli jsme na hlavní a mohli jsme jít směrem k hotelu. Rychle jsme to proběhli zpátky na hotel, tam jsme zjišťovali další informace na internetu.

VIDEO: Češi unikli o minuty masakru v Barceloně: Život jim zachránila sklenička vína

Bála jste se o život?

Měla jsem strach, myslela jsem na svou rodinu v Čechách, kdo by jim co řekl, kdyby se mi něco stalo. Ještě že jsme děti nechali doma. Asi bych reagovala stejně, popadla bych je a běžela.

Jak daleko jste byli od místa útoku?

Ten obchod byl zhruba 50 metrů od toho místa, kde se to stalo. Slyšeli jsme dutou ránu a hluk, ale nevím jistě, jestli to byl ten náraz do lidí. Rána, hluk a pak křik. Chaos a panika, lidi plašili, křičeli na sebe, ať utíkají. Byly vidět proudy lidí, jak běží, dupou a strkají do sebe, cpou se do obchodů kolem. Děti tam plakaly, někteří měli úplný záchvat a řvali. Aspoň deset lidí kolem nás se úplně sesypalo. My jsme teda jen koukali a mlčeli jsme, byla jsem jako opařená. 

Večer se situace už uklidnila?

Oni všechno zavřeli, celou ulici i všechny kolem, až úplně nad nás. Všude byla policie, majáky venku blikaly až do rána, jezdily hlídky a všude stáli policisté.

A jak to vypadá v pátek? Je tam pořád poloprázdno?

Zatím jo, díváme se z okna a zjišťujeme, jestli se ještě někde kolem něco děje. Pořád je všechno zavřené a nevíme, jestli otevřou. Všechny restaurace a obchody čekají na informaci, jestli jim policie dovolí otevřít. My jsme se ptali a řekli nám, že musí počkat, co řekne policie. Spousta lidí se odhlásila z hotelu a odjeli, ostatní ruší rezervace. Nás se taky ptali, jestli se chceme odhlásit, že nám vrátí peníze, že to chápou. My jsme řekli, že počkáme do rána a uvidíme. Ale na recepci nám to nedoporučili, říkali, že na letišti bude strašně lidí.

Viděli jste zraněné nebo oběti?

Ne, toho jsme byli naštěstí ušetřeni. Přes ten dav nebylo nic vidět. Jenom jsem se otočila a běžela, lidé mi říkali, ať utíkám. Nevěděli jsme, že je to útok teroristů. Nevěděli jsme, jestli někdo naboural, prasknul vodovod nebo něco jiného. Až když přijeli policisté v kuklách, nám došlo, že se asi něco děje vážného. Pak nám ochranka obchodu řekla, že tam někdo najel do lidí. Kryli nás, hlídali nás a dobrý. Neotevřeli, řekli, že nás nepustí, ale byli v pohodě.

Bydlíte přímo na té hlavní ulici, kde se to stalo?

Náš hotel je tři bloky od Las Ramblas, z hotelu na tu ulici nevidím, protože je jakoby za rohem, ale když se sejde na náměstí, tak hned za rohem se to stalo. Bylo to strašné, teprve mi to dochází. Říkali jsme si, že nás možná zachránila ta sklenička vína. Já už jsem chtěla jít, ale Petr říkal, že si dáme ještě jednu skleničku. Ještě že jsme si ji dali.

Vše o útoku v Barceloně čtěte ZDE >>>

Ivanka50 ( 18. srpna 2017 21:40 )

Tohle bude za chvíli na denním pořádku a sluníčkáři je budou neustále tahat z lodí do Evropy. Vůbec bych jim nedovolila přístát ke břehům..

Zobrazit celou diskusi