Ve Veselí nad Moravou je jedno z přístavišť Baťova kanálu. Město už delší dobu hledalo co nejvhodnější využití areálů bývalé Salajky a zahradnictví, které v historii souvisely se zámkem. Zámek vlastní společnost Wessels, která má v plánu chátrající památku opravit. Město s ní jednalo i o prodeji dalších přilehlých areálů včetně zahradnictví a Salajky, ale z prodeje sešlo kvůli dlužnému za pronájem.

Proto radnice vyhlásila loni v prosinci veřejnou soutěž na co nejvhodnější využití pozemků o velikosti zhruba jednoho hektaru. Město vše nastavilo tak, aby se vítěz následnými smlouvami zavázal ke koupi pozemků a k jejich využití pro turistický ruch spojený s Baťovým kanálem.

Do soutěže se přihlásili dva zájemci, komise doporučila záměr Vinařství Veselí nad Moravou. „Projekt počítá s vybudováním moderně pojatého kulturně-vzdělávacího vinařského areálu v prostoru dnešního zahradnictví. Vstupní prostor haly a konferenčních prostor se otevře směrem k přístavu. Recepce a sociální zázemí budou mezi dnešní oranžerií, která zůstane zachovaná a bude sloužit jako zahradní altán ve středu celého areálu,“ uvedla mluvčí radnice Anna Březovská. Dodala, že se uvnitř počítá i s výrobou vína a restaurací.

V prostorách Salajky by mělo vzniknout ubytování apartmánového typu. „Budou to čtyři menší bytové objekty o třech nadzemních podlažích. Každý z nich by měl mít šest až osm ubytovacích jednotek,“ doplnila mluvčí. Předpokládané náklady jsou 140 milionů korun, firma počítá se stavebními pracemi v letech 2019 a 2020.

VIDEO: Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek.

Video
Video se připravuje ...

Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek. Šumavská Tower s.r.o.

Fotogalerie
3 fotografie