Rozbouřená Vltava o sobě dává vědět už 8. srpna, za dva dny řeka utichá... Všem se ulevuje, že nejhorší mají za sebou a že voda opadá, jenže... 12. srpna nastává největší katastrofa. Kvůli vytrvalému a silnému dešti řeka opět začíná stoupat. Ukazuje se, že druhá vlna bude mnohem silnější než první. To se bohužel potvrzuje.

Druhý den se v historickém centru přerušují dodávky elektřiny, 14. srpna už záchranáři vystěhovávají Pražany ze zatopených částí, hlavně z Karlína. „Muselo být evakuováno 50 000 obyvatel,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

Metropole trpěla

Ničivá voda zničila celkem 169 domů, zasaženo bylo i 18 stanic metra. „Katastrofální povodně byly způsobeny vydatnými a trvalými srážkami, kdy počasí v Česku ovlivňovala tlaková níže, která nabrala vodu nad Alpami a velmi pozvolna postupovala přes naše území na severovýchod. Další tlaková níže přinesla i bouřky, které byly doprovázené přívalovým deštěm. Povodí a půda byla nasycena vodou,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

Pod okny měli malé Benátky

14. srpna 2002 je den, na který nikdy nezapomene spisovatelka a publicistka Blanka Kovaříková (55). Musela totiž opustit svůj domov v Petrské čtvrti, který se proměnil v malé Benátky. „Nejvíc mi v paměti utkvělo zlověstné ticho. Rozprostřelo se nad Novým Městem již pár dní předtím, než se voda rozlila do ulic,“ vzpomínala Blanka Kovaříková.

Už večer 13. srpna začalo jít do tuhého. „V našem domě i v širokém okolí vypnuli proud. Druhý den kolem čtvrté ráno se začaly ozývat z amplionů výzvy k opuštění domů. To už se Petrskou ulicí valila voda z Karlína,“ řekla dál. Celá rodina si sbalila jen pár nejnutnějších věcí a vyběhla ven, kam už připlouvaly čluny. „Stihli jsme odjet doslova minutu před dvanáctou,“ prozradila. Třetí den, když voda začala opadávat, přemluvila rodina ochranku, aby se mohla vrátit domů. Tam je přivítala zaplavená chodba, ve které voda dosáhla téměř dvou metrů. „Byt máme naštěstí v druhém patře. Báli jsme se, že se dům zřítí. Řadu týdnů trvalo, než se dalo vše do pořádku. Vědomí síly té velké masy vody však ve mně přetrvává dodnes,“ dodává.

Fotogalerie
9 fotografií