Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alibaba staví velký sklad u pražského letiště. Rivalům Amazonu má sloužit na Vánoce

Autor: mah, ČTK - 
16. srpna 2017
13:40

Obce na západním okraji hlavního města jsou dál v hledáčku mezinárodních internetových gigantů. Po Dobrovízi, kde má sklad společnost Amazon, se teď čile staví i v nedaleké obci Jeneč. Tady roste sklad čínské společnosti 4PX Express, kterou využívá jako svého dvorního přepravce například společnost Alibaba, respektive její internetový obchod AliExpress. Právě ten je pro Amazon vážným konkurentem.

Nový sklad vyroste Amazonu doslova na dohled, Jeneč je jen čtyři kilometry daleko. Oblast je totiž pro podobné projekty ideální. Obě obce totiž sousedí s Letištěm Václava Havla, kam tak můžou firmy odvézt zboží během deseti minut. Zároveň se nabízí snadné spojení s Německem.

Sklad by měl sloužit především západoevropskému trhu. Hlavní destinací pro uskladněné výrobky pak bude především Německo. Podle slov firmy, která zveřejnila i na svém facebookovém profilu, tomu předcházelo sedm měsíců hledání.

Prostory v Jenči si firma pronajala za pomoci Jakuba Holce a jeho společnosti 108 Agency s. r. o. letos v dubnu a se stavbou začala v červnu. „Sklad by měl začít fungovat do Vánoc,“ dodal k tomu Holec. Tomu napovídá i činnost společnosti 4PX Express, která už inzeruje nové pracovní pozice.

Místo pro 500 lidí

Těch by mělo vzniknout přibližně 500. Celý sklad by sice měl mít bezmála 70 tisíc metrů čtverečních, většina provozu by ale měla být automatizována. Plán zprovoznit sklad už před Vánoci již dříve potvrdil i ředitel české pobočky společnosti 4PX Express Radoslav Palla. 

Pro společnost 4PX Express přitom nejde o první sklad v České republice. Již dříve otevřela sklad nedaleko Plzně. Tam má ale problém sehnat zaměstnance a doufá, že v Praze najde lidí dostatek.

Kromě Alibaby zajišťuje společnost logistiku i dalším čínským e-shopům. Pro většinu z nich je klíčová při odesílání jejich produktů mimo Čínu. Alibaba ve společnosti drží 15procentní podíl. Společnost má ale zákazníky i odjinud, zřejmě největším zahraničním zákazníkem je portál pro internetové aukce eBay.com.

Na Vánoce se začínají připravovat i české e-shopy

Internetové obchody finišují přípravy na předvánoční sezonu. Po loňských zkušenostech, kdy se některé zásilky před Vánoci výrazně opožďovaly, otvírají nové sklady či rozšiřují počty kurýrních společností, se kterými spolupracují. Obchodníci letos čekají opět rekordní vánoční sezonu.

Euronics před začátkem předvánoční sezony plánuje otevření nového logistického centra v Jirnech u Prahy, což přinese zrychlení dodávek. „Díky novému logistickému centru dokážeme denně vyexpedovat až 150.000 kusů zboží, což je trojnásobek toho co dosud,“ uvedla mluvčí Euronics Lenka Mastešová. Skupina HP Tronic, kam síť Euronics spadá, má také vlastní dopravní společnost HDS.

Nový systém monitorování veškerých zásilek zavedl e-shop Mall.cz. „Pokud nyní dojde k jakémukoliv problému či nedopatření se zásilkou nebo dopravcem, jsme schopni pružně reagovat a například využít jiného dopravce s volnou kapacitou,“ řekl mluvčí Jan Řezáč. Přepravní společnost DPD e-shop letos nahradil společností PPL a posílil logistiku o dva další dopravce.

Datart rozšíří počet kurýrních partnerů. Letos obnovuje spolupráci s InTime a začal spolupracovat s mladou společností DoDo. Páteří logistiky je ale vlastní doprava. „Nejde jen o to dopravit zboží ke dveřím, ale naše služba je o dopravě spotřebiče až na místo užití, tedy vynesení do bytu, předvedení, odvoz starého spotřebiče k ekologické likvidaci, uklizení po sobě, odvoz odpadů apod.,“ uvedla mluvčí Iva Pavlousková.

E-shop CZC.cz navýšil o pětinu maximální počet objednávek, které zvládne odbavit za den na 18.000. „Bod zlomu bohužel nastává u dopravců, kteří již enormní vánoční nápor zvládají hůře. Abychom těmto problémům co nejvíce předešli, budeme zákazníky směřovat k objednávkám s osobním vyzvednutím na našich pobočkách,“ uvedl obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský. E-shop zákazníkům nově nabízí možnost využít služeb přepravce PPL, který vystřídal společnost DPD.

Ředitel logistiky Alza.cz Jan Klička očekává v předvánočním období až 120.000 objednávek za den, asi o pětinu víc než loni. Vrchol prodejů je zhruba 14 dní před Štědrým dnem, asi týden před svátky pak lidé začnou preferovat osobní odběry. „Nejvíc lidí pobočku v Praze 7 loni navštívilo 23. prosince, a to bylo přes 10.000 lidí za den. Je to jako malé městečko, které projde showroomem,“ dodal Klička. Češi tak podle něj nechávají nákupy vánočních dárků často na poslední chvíli.

Internetové obchody se v poslední předvánoční nákupní sezoně potýkaly se zpožděním doručení zboží i o 14 dní. Musely proto čelit více stížnostem zákazníků. Dopravci nestíhali pokrývat rychlý růst on-line trhu, scházeli jim řidiči. Během nejsilnějších dvou dnů loňské vánoční sezony, 12. a 13. prosince, zákazníci e-shopů provedli celkem více než milion objednávek.

Češi při nákupech v e-shopech utratili během prvního pololetí letošního roku 46,4 miliardy korun, meziročně o 13 procent víc. Vyplývá to z údajů portálu Heureka.cz. Ve druhé půlce roku by růst měl zrychlit. Podle nedávného odhadu Asociace pro elektronickou komerci letos tržby internetových obchodů dosáhnou zhruba 115 miliard korun.

CZvsUKsimis ( 30. září 2017 06:36 )

jooo budou ještě drzsi nez ted to si se AI NEKOUKNUL KOLIK TAM DAS TREBA ZA NAKEJ TEL ATD CO.... JO SICE BEHEM PEAKU JE TO LEVNESI ALE I TAK OBJEDNEJ SI TO A BUDES PLATIT JESTE VIC

CZvsUKsimis ( 30. září 2017 06:28 )

klasika vždy v prosinci to vym pac cesko a polsko to schytava nejvic v peaku uz ted mame co delat pac toho tam mame hodne zas a opet proste jsme levna pracovni sila

CZvsUKsimis ( 30. září 2017 06:23 )

no to jsem zvedavej no pac z amazonu uz odeslo dost lidi a to hlavne vyssi pozice a primo do alibabi hodne lidi ceka na to az bude nekde nakej inzerat atd amazon se tentokrát moc nepredal z navisenim.... spis clovek ma furt to sami co bral před rokem platy se vůbec nezvedly... a amazon rad okrada celkove lidi na bonusech atd... celkove za celej rok kolik tam lidi udelaj povinejch prezcasu to je nehorazny kdy by lidi nebyli tak blby tak by sli na pracak a a nahlasili je.... clovek tam chody celkove po secteni povinych prezcasu za rok 6 mesicu po 5 az 6 dnech práce v tydnu... coz ještě za prezcas když clovek pujde tak nabizej flexipassy v hodnote 500 a ještě stejne člověka okradou na vejplate

sportgym ( 1. září 2017 22:42 )

Ted se ceka na zverejneni mzdy v alibabe to jsem tedy zvedavej.Cinane co vim tak platili dobre.Co jsem slyšel,tak hodinova mzda tam ma byt vysoka

ji-ri ( 16. srpna 2017 14:23 )

Konečně se pohnou ledy českých předražených obchodů.

Zobrazit celou diskusi