Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fico chce hlavu ministra školství. Premiérovi vadí skandál kolem eurodotací

Autor: pet, ČTK - 
16. srpna 2017
13:10

Slovenský ministr školství Peter Plavčan po aféře spojené s podezřením z netransparentního rozdělování evropských dotací patrně skončí ve funkci. Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico ve středu oznámil, že požádal šéfa koaliční Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka, aby mu předložil návrh na jméno nového ministra školství. SNS Plavčana na vládní post dosadila a minulý týden odstartovala krizi ve tříčlenné vládní koalici.

Kauza s rozdělováním peněz na výzkum a vývoj propukla poté, co vyšlo najevo, že se svými projekty neuspěly například univerzity či Slovenská akademie věd. Dotace naopak měly dostat i firmy, které se výzkumu dosud nevěnovaly.

„Stíny podezření přetrvávají. Proto jsem nucen požádat předsedu Slovenské národní strany, aby mi předložil návrh na nového ministra školství, a to co v nejkratší době,“ řekl Fico novinářům. 

SNS požadavek premiéra zatím nekomentovala. Podle týdeníku .týždeň šéf SNS Danko v reakci na požadavek Fica řekl, že ho předseda vlády podrazil. Redaktor časopisu byl na rozhovoru s Dankem právě v době, kdy televize vysílala výzvu Fica vůči svému koaličnímu partnerovi.

Podle slovenské ústavy návrh na jmenování či odvolání ministrů premiér předkládá prezidentovi, který je povinen žádosti předsedy vlády vyhovět.

VIDEO: Fico zaútočil na Kollára

Plavčan už tento týden ohlásil zrušení jednoho ze zmiňovaných dotačních programů či nastavení nových pravidel hodnocení žádostí.

Směr-SD a další koaliční strana Most-Híd podle Fica nevidí důvody k vypsání předčasných voleb. „Vláda je úspěšná a každý, kdo tuto vládu chce rozbít, nebo by chtěl rozbít, a je jedno, zda zvenčí či zevnitř, jedná proti zájmům této země,“ řekl Fico.

Slovenského premiéra podpořil předseda menší koaliční strany Most-Híd Béla Bugár. „Jakékoliv zahrávání si s důvěrou občanů, případně trpělivostí koaličních partnerů je nepřípustné. Pan ministr Plavčan nedokázal vyvrátit všechny pochybnosti zejména o (dotačních) výzvách,“ řekl Bugár. Potvrdil, že Most-Híd je proti vypsání předčasných voleb.

Opozice, která Plavčana za kauzu v uplynulých týdnech kritizovala, rozhodnutí Fica uvítala, byť tvrdila, že tak premiér učinil pozdě. Hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti zopakovalo požadavek, aby koalice odebrala SNS post ministra školství.

Zmiňovaná aféra kolem rozdělování evropských dotací patrně stála i za rozkolem ve vládní koalici, a to zejména mezi SNS a Směrem-SD. SNS po vypuknutí krize začala obviňovat Směr-SD, že skandál vyvolala podsouváním informací opozici, respektive machinace s rozdělením peněz prý mají na svědomí lidé spjatí s Ficovou stranou. Ještě v úterý předsedové koaličních stran ve společném prohlášení uvedli, že se dohodli kromě jiného na postupu při přípravě dodatku ke koaliční smlouvě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi