Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie: Babišova rodina zametala stopy. Přeprodávala akcie Čapího hnízda

Autor: zst - 
16. srpna 2017
09:52

Nepřehledným se mělo stát vlastnictví Čapího hnízda v době, kdy čerpalo unijní dotace. Detektivové převody akcií detailně popsali v žádosti o vydání, kterou poslali v minulém týdnu do Sněmovny. Zametání stop se měl ujmout bratr Babišovy manželky Martin Herodes. Informoval o tom web Českého rozhlasu.

Andrej Babiš jako mozek, Martin Herodes jako výkonná síla. Tak mělo zřejmě vypadat dění kolem Čapího hnízda v době, kdy byla ekofarma vyčleněna z Agrofertu. Z holdingu nejprve vyčlenili ZZN Agro Pelhřimov a. s., akcionáři se stali Babišovy dospělé děti Adriana a Andrej mladší, a také bratr jeho partnerky Martin.

Ten měl v roce 2008 odkoupit část akcií na společnost Farma Čapí hnízdo, ta se tak stává majoritním vlastníkem. „Tento účelový převod Herodes provedl zcela vědomě, aby znepřehlednil vlastnickou strukturu společnosti Farma Čapí hnízdo. Jediným účelem těchto fiktivních převodů akcií bylo další zastření identity skutečného vlastníka a osoby s vlivem na tuto společnost, tedy Andreje Babiše,“ uvádí jednoznačně žádost, s níž se seznámily zdroje Radiožurnálu.

Fiktivní převody tak podle policejní žádosti napomohly, že se Čapí hnízdo mohlo ucházet o padesátimilionovou dotaci jako malý a střední podnik bez napojení na další firmy. Babišovi blízcí v ní museli mít méně než 25 %, aby nebyla považována za partnerský podnik. I k tomu měly podle policie přispět „fiktivní“ převody.

VIDEO: Miloš Zeman o kauze Čapí hnízdo

Video  Zeman o kauze Čapí hnízdo  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Exministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ale podvod dlouhodobě odmítá. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie! Žádné osoby, které jsou uváděné v médiích, nepostupovaly v rozporu se zákonem!“ reagoval k posledním informacím pro iRozhlas.cz.

Fotogalerie Svatba Andreje Babiše a Moniky 242 fotografií

Herodesovu reakci se redakci nepodařilo získat. Bývalý spolumajitel Čapího hnízda s novináři dlouhodobě nekomunikuje. Herodes by měl podle MF Dnes pracovat pro Agrofert.

VIDEO: Jak to bylo s Čapím hnízdem?

Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

ji-ri ( 17. srpna 2017 11:18 )

Člověk který podvádí a intrikuje nemůže řídit tento stát.Což Babiš splňuje protože je 1 v intrikách.

hejhej ( 16. srpna 2017 16:44 )

A jakou zprávu nám přinese mediální žumpa zítra proti panu Babišovi na příkaz rychlostudenta a pučisty Chovance a demise - nedemise Sobotky ??? K volbě ANO mě tyto zprávy neodradí, naopak.

Nezadat ( 16. srpna 2017 16:23 )

Nezadat ( 16. srpna 2017 16:20 )

Blbe,čapí hnízdo je kapka vody v moři.Straky promopro 400000000 Kč a i to je zanedbatelný o proti divokému rozkrádání našeho státu které hrdě nazvali privatizace.

Nezadat ( 16. srpna 2017 16:15 )

90 kvalitních policajtů po rekonstrukci policie toho debila z ČSSSD odešlo do civilní sféry a idiot z plzeňských práv si tam nasadil své geniální spolužáky co sice nezvládli maturity,ale doktorem práv dokázali vystudovat za půl roku z vyznamenáním a o tom to je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa