Majitelka jednoho z ostravských bytů a její dcera postrádaly Lili už od nedělního večera. Zvažovaly už i možnost, že mohla vyskočit z balkonu a utéct.

„Druhý den ráno zpozorovaly, že druhá chovaná samička králíka jménem Tea neustále hrabe a škrábe u ústí větracího otvoru v obývacím pokoji,“ komentoval mluvčí hasičů Petr Kůdela.

V tu chvíli začínaly bezradné chovatelky chápat, kde je Lili uvězněná. Majitelka bytu ihned zalarmovala hasiče, kteří vyslali jednotku specializující se na záchranu velkých i malých zvířat.

„Hasiči ihned po příjezdu do Alejnikovovy ulice vystoupali zvenku po žebříku k větracímu otvoru v prvním patře a sejmuli ochrannou mřížku. Zvědavá Lili v tu chvíli vystrčila čumáček ven,“ informoval Kůdela, dívky poté zajásaly radostí. Záchranné práce hasičů netrvaly ani pět minut.

Majitelka bytu poté napsala hasičům děkovný dopis. „Zásah byl rychlý a zcela profesionální a pánové velmi milí. Králíček je v pořádku, ventilační rouru jsme před jeho dalšími sebezničujicími pokusy zajistili,“ stálo v něm.

Lili tak může za svou záchranu vděčit nejen hasičům, ale také své králičí kamarádce, která její úkryt vyčmuchala.