Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tyhle léky na kašel už budou jen na předpis: Mohou způsobovat halucinace

Autor: base, ČTK - 
15. srpna 2017
09:20

Dva léky na suchý kašel s dextromethorfanem, tablety Stopex a pastilky Vicks Meddex s medem, budou nově jen na lékařský předpis. Byly zaznamenány případy jejich zneužívání, ve velké dávce jsou halucinogenní. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„V posledních měsících jsme zaznamenali výrazný nárůst hlášení zneužívání těchto přípravků pro jejich halucinogenní účinky, a to převážně u dospívajících a mladších dospělých,“ uvedl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. K 14. srpnu eviduje ústav 113 nahlášených případů podezření na závažné nežádoucí účinky spojené se zneužitím těchto léků.

Pokud je lék užíván podle doporučeného dávkování, je bezpečnou léčbou suchého kašle. „Pokud však pacient nerespektuje uvedené dávkování a použije několikanásobně vyšší dávku, může se objevit například euforie, nekontrolovatelný smích, pocení, ale také nauzea a zvracení, zkreslené vnímání reality či paranoia,“ doplnila mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

Léčivá látka dextromethorfan patří mezi opioidy a používá se k léčbě suchého, dráždivého a neproduktivního kašle u dětí, dospívajících a dospělých. V malém množství obvykle nemá žádné vedlejší účinky. Všechny léky s touto účinnou látkou byly dosud v lékárnách vydávány bez lékařského předpisu.

Jak vypadá laryngitida u kojenců? Podívejte se na video:

Video  Jak vypadá laryngitida u kojenců?  - Youtube/Supermámy
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi