Matterfall je klasickou retro střílečkou se vším všudy a ještě s něčím navíc. Hra v sobě kombinuje akci i hopsání v té největší harmonii. Avalon pálí z plazmové pušky, ovládá modrou hmotu, s jejíž pomocí může vytvořit plošiny ke skákání i dočasné štíty proti nepřátelským projektilům. K tomu je hbitá jako myš na steroidech. Zvládá útočné výbavy, skluzy a poradí si i v oblastech s nulovou gravitací.

Kromě likvidace nejrůznějších nepřátel poháněných červenou hmotou má za úkol zachránit nebožáky z pro změnu fialové hmoty. Když jich vysvobodíte dostatek, získáte silnější palebnou sílu jako granáty či naváděcí lasery. Odemykají se taktéž pasivní schopnosti jako např. výbuch po výpadu. Je jich hodně a jsou povedené. Matterfall je 2,5D hopsačka a zběsilá řežba zároveň. Často si budete muset zapamatovat vzorec, jak se prostřílet dál.

Zaměřovací lasery jsou super.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Matterfall obsahuje tři oblasti rozdělené pokaždé do tří levelů. To je bohužel sakra málo. Hra je sice obtížná, takže vám zabere klidně šest až sedm hodin k dokončení, ale úrovní je prostě málo. Po každé trojici levelů vás čeká souboj s bossem. To je událost, u které byste čekali, že se vývojářské studio Housemarque vytáhne. Bohužel nevytáhlo. Bitvy s bossy jsou nudné, nevýrazné a zapomnění hodné.

Naštěstí taková celá hra není. Naopak, je to vtahující pecka. Jakmile si zvyknete na netradiční ovládání, které využívá všechny boční tlačítka DualShocku 4, budete s Avalon v rukách řádit jako pominutí. Hra navíc vypadá naprosto neuvěřitelně. Grafika je naprosto bombastická a smekáme před ní. Textury jsou ostré, animace hladká, na obrazovce jsou stovky předmětů a ke zpomalení hry v 98 % při frameratu 60 fps případů nedochází.

Povinná cesta retro výtahem
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Stejně tak povedený je i soundtrack elektronického retro ražení. Matterfall v sobě prostě kombinuje vtahující hratelnost ze staré školy a moderní technologie. To je ostatně devíza všech posledních kousků finského vývojářského studia, které před nedávnem přineslo pecku Nex Machina: Death Machine. Tohle je hra, ve které stará škola potkává novou a výsledek je parádní. Jen je to docela fuška tuhle pařbu dohrát.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10
Fotogalerie
27 fotografií

Plusy:
Skvělá a zběsilá retro hratelnost
Schopnosti hlavní hrdinky
Nádherná grafika
Stylový soundtrack

Minusy:
Málo úrovní
Boje s bossy nejsou nic moc


Infobox
Datum vydání: 16. srpna 2017
Platformy: PlayStation 4 (recenzováno na PS4 Pro)
Cena: 549 Kč
Výrobce: Housemarque
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ