Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

South Park slaví dvacet let. Seriálu není nic svaté a zahrál si v něm i Clooney

Autor: Kateřina Kadlecová, Reflex.cz - 
13. srpna 2017
14:30

Je to tak, 13. srpna 1997 na televizní obrazovce poprvé zabili Kennyho (parchanti!). Světoznámý nekorektní animák pro dospělé jsme tehdy díky TV Nova mohli sledovat i my. A ty čtyři strašlivě sprosté, agresivní, přechytralé a vtipné desetileté chlapečky, vyrůstající v poklidném horském městečku South Park uprostřed krásné coloradské přírody, jsme si brzy oblíbili. I když nám vzali iluze o tom, že děti jsou čisté, krásné, v některých případech snad až andělské bytosti. A o tom, že Tom Cruise je heterosexuál, že učitelé mají děti zpravidla moc rádi a že scientologie pomáhá lidem.

Jak to peklo na zemi vzniklo? Jednoho dne roku 1992 vzali dva spolužáci z University of Colorado nůžky, karton a osmimilimetrovou kameru a pomocí stop-motion neboli pookénkové animace splácali dohromady pětiminutový filmeček Duch Vánoc, v němž se Ježíš před očima malých kluků rve se sněhulákem. A pak natočili ještě jeden.

Ty dva vánoční šoty předcházející Městečku South Park znal celý Hollywood – sám George Clooney nechal nahrát stovky véháesek s vánočním wrestlingem Ježíše a Santy a rozeslal je všem svým známým. Což mu později vyneslo značnou poctu: mohl namluvit, přesněji naštěkat Stanova teplého psa pro čtvrtý díl Městečka South Park …

S Duchem Vánoc se zrodily základy seriálu, jehož dosavadních dvacet řad (přesně 277 dvaadvacetiminutových epizod) Treyovi Parkerovi (47) a Mattu Stoneovi (46) vydělalo miliony. Stejně jako tehdy malé televizní stanici Comedy Central, která prokázala slušnou porci odvahy a vizionářství, když 13. srpna 1997 odvysílala první díl něčeho, co na žádné jiné televizi nikdy dosud neběželo a na co by se, jak výmluvně říká úvodní varování každičké epizody, z mnoha dobrých důvodů „neměl nikdo dívat“.

Celý článek najdete na Reflex.cz

South Park slaví 20. narozeniny, podívejte se na video:

Video  South Park slaví 20. narozeniny  - Facebook.com/South Park
Video se připravuje ...

vosavopruz ( 13. srpna 2017 15:58 )

spíš než South Park doporučuju Beavis and Butt-Head.

Zobrazit celou diskusi