Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Turisti, táhněte! Chorvatsko a další země se brání přívalu cestovatelů, zavedou limity na lidi?

Turisti, táhněte! Chorvatsko a další země se brání přívalu cestovatelů, zavedou limity na lidi?
Turisti, táhněte! Chorvatsko a další země se brání přívalu cestovatelů, zavedou limity na lidi?  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
12. srpna 2017
11:48

Protesty v Benátkách a Barceloně, zvláštní opatření v Římě a Dubrovníku. V nejpopulárnějších turistických destinacích Evropy se šíří protituristické nálady, neboť místní jsou frustrovaní z davů návštěvníků nejen z velkých výletních lodí. Světová organizace cestovního ruchu (UNWTO) proto vyzvala místní úřady, aby se snažily najít způsob, jak tento prudký rozvoj turismu zvládat. Píše o tom britský list The Guardian.

Ohniskem protestů se stalo Španělsko, kam loni přijelo rekordních 75,6 milionu turistů. Napětí už několik let narůstá hlavně v Barceloně. Důvodem je nekontrolovaný příliv návštěvníků a dopad služeb jako je Airbnb na místní trh s nemovitostmi.

Členy skupiny Arran, mládeže radikální levicové strany Kandidátka lidové jednoty (CUP), v červenci natočili, jak rozřezávají pneumatiky turistického autobusu a bicyklů k pronajmutí. "Dnešní způsob turistiky vyhání lidi z jejich čtvrtí a škodí životnímu prostředí," řekl mluvčí Arranu v rozhovoru s BBC. Španělský premiér Mariano Rajoy označil skupinu za extremistickou.

Demonstrace se konaly také na Mallorce a v San Sebastianu. V tomto městě na pobřeží Atlantiku je další protestní pochod naplánován na 17. srpna. V tu dobu se v San Sebastianu bude konat velký festival baskické kultury Semana Grande.

V Benátkách, které mají 55.000 obyvatel a kam ročně přijede 20 milionů turistů, v červenci manifestovalo asi 2000 místních. Příčinou jejich hněvu jsou rostoucí ceny bydlení a také obří výletní lodě, které znečišťují životní prostředí historického města.

Generální tajemník UNWTO Talíb Rifáí listu The Guardian řekl, že vzestup negativních nálad vůči zahraničním návštěvníkům je "velice vážná věc, kterou je třeba vážně řešit". Turismus podle něj může být pro uchování charakteru místa, konzervaci památek i místní komunitu blahodárný, ale musí se správně řídit.

UNWTO doporučuje řadu ověřených metod, jak usměrňovat davy v oblíbených destinacích - například radit turistům, aby se vydávali i mimo hlavní památky, nabízet jim různorodé aktivity, prodloužit sezonu a především reagovat na potřeby místních obyvatel.

Barcelona letos zahájila tažení proti neoficiálním turistickým pronájmům, například přes server Airbnb. Radnice zdvojnásobila počet inspektorů, kteří chodí nemovitosti kontrolovat. Z asi 16.000 pronájmů nemá zhruba 7000 potřebnou licenci.

Starosta Benátek v červnu prohlásil, že zakáže vznik dalšího turistického ubytování v centru města. Aby na některých hojně navštěvovaných místech nevznikaly zácpy, město u nich nechalo nainstalovat počitadla lidí.

Itálie bojuje také proti vandalskému a nespolečenskému chování v dalších turistických cílech. V Římě návštěvníci nesmějí svačit na okraji městských fontán a ráchat se v nich, ale ani popíjet v noci na ulicích alkohol. Podobná opatření přijal Milán. Platí tam například zákaz používání selfie tyčí.

Dalším městem, kde se vyloďují tisíce turistů z výletních plavidel, je Dubrovník. Starosta města nechal proto rozmístit ve Starém městě kamery, aby v případě potřeby mohl být dav turistů zpomalen či zastaven. Podle serveru iDnes.cz už UNESCO Dubrovníku pohrozilo vyškrtnutím ze seznamu světového dědictví, pokud nesníží počty turistů ve městě.

Snížit počet turistů se například musel i na Machu Picchu. Hrozilo zřícení skály na které památka stojí, nyní tam tak může "pouze" 2 500 lidí denně.

"Hipsterský turismus - nová forma terorismu," hlásá graffitti. "Hipsterský turismus - nová forma terorismu," hlásá graffitti. | Reuters

kurnika ( 7. května 2018 07:19 )

Existuje spousta míst, kde je nádherně, a přitom tam moc turistů není. Na exponovaná místa je třeba jezdit mimo sezónu.

george0703 ( 28. srpna 2017 12:05 )

No myslím že v Praze už žádní Pražáci skoro nejsou. Vy debilní burani jste Prahu již obsadili a nejvíc na ní nadáváte. Taková vidle když začne trochu vydělávat tak se pak i se svejma přivandrovalejma parchantama začnou chovat přesně jak popisujete.

arne100 ( 28. srpna 2017 10:20 )

Jestli se všichni chovají tak jak Pražáci tak se nedivím.Oni si myslí že jim všechno patří.Já bych jevyhodil i z Jizerských hor.Chovají se tu jako divoká zvěř.Jejich nevycválaní parchanti řvou po lese a ničí kde co

tgbg ( 13. srpna 2017 08:06 )

Nejhorší turisti a hovada jsou rusáci.

syrucek ( 12. srpna 2017 18:37 )

ať zruší Airbnb ze kterého stát nic nemá a bude po problému

Zobrazit celou diskusi