Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Policie chce stíhat Babiše. Po Rathovi a Půtovi mu to u voleb spíš pomůže

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
12. srpna 2017
05:02

Byla to jen otázka času. Šéf ANO a donedávna i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš dobře věděl, že policie šetří údajný dotační podvod v souvislosti s farmou Čapí hnízdo, takže po něm zřejmě zatouží. Nikdo jen neznal přesný den. Teď už je jasněji: dva měsíce před volbami policie žádá Sněmovnu o jeho (a taky prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka) vydání kvůli trestnímu stíhání.

Není to samozřejmě první předvolební policejní akce. Česká politika je jich stejně plná, jako korupce a policie je dávno pevnou součástí volební kampaně. Což je i důvod, proč Babiš zatím může zůstat klidný, ať už ho později obviní, nebo ne. Krátce před volbami mu nejde o samotné policejní stíhání, ale jeho vnímání u voličů. A ti by se zřejmě spíš divili, kdyby se právě on vyhnul policii. Poslední dobou je totiž u nás spíš zákonem, že politici končí na policii, ve vazbě nebo u soudů. Začíná to skoro být otázka profesní cti.

Ostatně stačí se podívat do nedávné minulosti, panteon „politiků-možných kriminálníků“ začíná být nebezpečně plný. Exhejtman David Rath, expremiér Petr Nečas, exprimátor Juraj Thoma a stále ještě liberecký hejtman Martin Půta. Ti všichni skončili na policii, ve vazbě nebo i u soudů, nikdo z nich ale nakonec nesedí. Nikdo z nich taky není ani pravomocně odsouzený. Blízko k tomu už měl nepravomocně odsouzený Thoma, toho ale nakonec vyšší soud osvobodil.

Těm všem – a taky naší policii a justici – teď Babiš může poděkovat za to, že se voleb nemusí bát. Dokonce mu policejní stíhání může v kampani i pomoct. Ostatně stejnou PR cestu už vyšlapal i liberecký hejtman Půta, jehož policie obvinila z přijetí úplatku už před dvěma roky. Bývalý šéf STAN prostě stejně jako nyní Babiš řekl, že to je nesmysl, do loňských krajských voleb šel hrdě jako lídr a vyhrál. Babiš má navíc tu výhodu, že je na rozdíl od Půty protestní politik, takže má protest proti „systému“ včetně policejního stíhání v popisu práce.

Policie se nejdřív politiků bála, pak ale vyšla vstříc veřejné poptávce a dnes z nich máme svého druhu galerku. Někteří z nich určitě jsou zločinci, ne že ne. Jenže dokud policie a justice skutečně nedostane jedinou z velkých ryb, zůstanou v očích veřejnosti zločinci spíš policisti, žalobci a soudci. Už to trvá přes deset let a historie se jen opakuje – i když různě, jak už to bývá. V roce 2006 se stala součástí kampaně Jiřího Paroubka Kubiceho zpráva, teď má Babiš k ruce Čapí hnízdo.

Babiš o Čapím hnízdě:

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

 

gabreta ( 12. srpna 2017 17:18 )

Když jsi nakousnul ty "reálný fakta" tak by nebylo taky od věci, zjistit si, kdo za redakcí neovlivní.cz stojí a taky kdo ji financuje! Taky zajímavý!!

chyba.tretiho.uctu ( 12. srpna 2017 15:25 )

maminka s tátou řekly že Je Babyš hrdina a že mu to tam máme hodit, v září nám bude osumnáct, jsme se ségrou dvojčata a tak dostanem to volební právo

havran2 ( 12. srpna 2017 13:06 )

Teď,když se blíží volby,se sestaví komise jen kvůli panu Babišovi jako kdyby ostatní politikové a podnikatelé neokrádali ostatní slušné lidi ! ! !

moiaza ( 12. srpna 2017 10:59 )

Naše zkorumpovaná justice a zkorumpovaná policie bude stíhat zkorumpovaného Babiše. Vrána vráně oči nevyklube. To si pánové zapamatujte. Jak může zloděj stíhat zloděje. Vždyť to nemá logiku?

pomoooc-hori ( 12. srpna 2017 10:50 )

Přesně, bejku!

Zobrazit celou diskusi