Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Místo u moře i na DVD přináší drsnou atmosféru bolesti, se kterou se nedaří vyrovnat

Fotografie
Úspěšný a hluboký příběh filmu Místo u moře vyšel také na DVD a Blu-Ray • trailer  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
17. srpna 2017
08:30

Letošní oscarové klání vyneslo na vrchol řadu emotivních příběhů. Mezi nejsilnější patří Místo u moře. Film o bolesti stlačené do kouta duše, ale také o naději a síle, kterou může dát jen rodina.

Snímek Místo u moře posbíral na své cestě k divákům řadu významných cen. Tou nejzásadnější byl Oscar pro Caseyho Afflecka (41) za ztvárnění hlavní role Leeho Chandlera a další soška pro Kennetha Lonergana (54) za původní scénář, který také z postu režiséra přivedl k životu. Film představil divákům jednoho bezvýznamného a  osamělého bostonského údržbáře. Po smrti svého staršího bratra Joea (Kyle Chandler, 51) Lee s velkým překvapením zjišťuje, že jím byl ustanoven jako jediný opatrovník synovce Patricka (Lucas Hedges, 20).

VIDEO: Podívejte se na upoutávku filmu Místo u moře

Video  Úspěšný a hluboký příběh filmu Místo u moře vyšel také na DVD a Blu-Ray • trailer  - Bontonfilm, Falcon, INT
Video se připravuje ...

Lee opouští své současné zaměstnání a naplněn obavami se vrací do vesnice Manchester-by-the-Sea, aby zde pečoval o temperamentního šestnáctiletého Patricka. Je také nucen se vyrovnat se svou minulostí, která ho odloučila jak od manželky Randi (Michelle Williams, 36), tak od komunity, ve které se narodil a dospíval. Lee a Patrick, které spojuje pouto jediného člověka, jenž celou rodinu udržoval pohromadě, se oba snaží smířit s životem ve světě bez Joea.

Toto filmové dílo rozhodně není něčím, čím by se dal „zaplácnout“ večer u televize. Zdánlivě táhlý příběh umožní divákovi náhle pochopit, že před sebou má zhmotnělý důkaz o bolesti a sebedestrukci tak silný, jak jen může být rána v duši člověka. Casey Affleck předvádí nejspíš svůj nejlepší výkon v postavě, která v drobných náznacích, vzpomínkách a hluboko pod povrchem skrývá něco, co by nikdo z nás nechtěl zažít. To všechno dobře zamčené a uložené „na pak“.

3601250:full:true:true

Lee prochází každým dalším dnem s jediným přáním - aby to všechno uvnitř zmizelo, aby se důvod těch pocitů nikdy neodehrál. A aby se jeho emoce nikdy nedostaly na povrch, protože by je nemusel unést. „To může být důvod, proč ten film v lidech zůstává, když ho vidí,“ říká Affleck. „Ten nepořádek: šťastné okamžiky smíchané s velmi tragickými momenty. ‚Předtím‘ a ‚potom‘ vzájemně pomíchané a komplikované. Jako skutečný život,“ dodává herec.

VIDEO: Podívejte se na film o filmu Místo u moře

Video  Úspěšný a hluboký příběh filmu Místo u moře vyšel také na DVD a Blu-Ray • O natáčení  - Bontonfilm, Falcon, INT
Video se připravuje ...

Místo u moře byl nápad jeho producenta Matta Damona (46), kterého známe především jako herce. Na jeho popud se úkolu chopil autor scénáře a režisér Kenneth Lonergan. „Kennyho scénáře nemají konkurenci,“ míní Damon. Zvolil velmi lehké a civilní podání příběhu, které působí až téměř dokumentárním dojmem. Žádné přezdobené dekorace či davové scény. Čisté a jasné drama postav v uzavřeném kruhu jedné komunity. Každopádně hutný zážitek, který možná budete nosit ještě několik dnů v hlavě. Na DVD je film navíc doplněn několika zajímavými bonusy a sbírce oscarových titulů rozhodně nebude dělat ostudu.

Hodnocení: 90 %

Místo u moře

Drama, USA, 2016, 137 min

Režie a scénář: Kenneth Lonergan

Kamera: Jody Lee Lipes

Hudba: Lesley Barber

Hrají: Casey Affleck, Lucas Hedges, Kyle Chandler, Michelle Williams, Heather Burns, Tate Donovan, Josh Hamilton, Matthew Broderick a další.

Na DVD: 7. 6. 2017, Bontonfilm

Zvuk: anglický 5.1, český 5.1...

České titulky: Ano

Bonusy: Komentář režiséra Kennetha Lonergana a Petera Ventrelly; 3 vynechané scény; Emotivní životy: Z natáčení Místa u moře

LucieLily ( 17. srpna 2017 09:41 )

Úžasný film a výkony! Úplně z něj mrazí!

Zobrazit celou diskusi