Jirka svou pravou lásku poznal už ve 22 letech. „Tehdy jsem strávil večer s přáteli, kde jsem poznal i stávajícího partnera. Na druhý den jsem na něj stále myslel, a tak ho zkontaktoval a pozval na oběd,“ vyprávěl, jak to celé začalo. 

První rok spolu randili na dálku. Následně se sestěhovali a při třetím roce se rozhodli vzít. Žádné klečení a romantická gesta ale nepadla. „Jednou večer u vína jsem mu řekl, že bych si ho byl rád vzal,“ prozradil a dodal, že taky chvilku trvalo, než si to partner rozmyslel.

Přestože se traduje, že jsou gayové v lásce přelétaví, Jirka je zastáncem tradičních hodnot ve vztahu. „Kdysi jsme to probírali a shodli se, že promiskuita a polyamory pro nás není,“ pokračoval. Nyní je tak již 11 let s mužem, kterého miluje a kterého měnit za někoho jiného nehodlá. Kdoví, zdali za to může i vzor v rodičích, kteří spolu žijí dodnes.

Malé mráčky

Stejně tak jako v heterosexuálních vztazích řeší i homosexuální pary tytéž problémy všedního dne. „Občas se pohádáme kvůli nějaké malichernosti, asi jako každý,“ smál se Jirka a přiznal, že většinou nejdýl ve vztahu trucuje on.

Občas od lidí dostává otázku, kdo z nich zastává ženské práce doma. Odpověď zní, že nikdo, anebo oba. O vše se dělí rovným dílem. Jednou uvaří jeden, podruhé druhý. To možná vede právě k onomu spokojenému vyváženému vztahu.

Jiří je už 11 let ve šťastném vztahu.
Autor: Archiv Jiřího Korytáře

Jak to udržet?

Jak si udržet dokonalý vztah? To, že si dva musí rozumět a musí spolu komunikovat, je jasné. Nejdůležitá je pak pro Jirku zejména tolerance a osobní prostor, bez kterého by se dva ve vztahu udusili. „Jakmile přejde ta počáteční intezivní fáze, je třeba si uvědomit, že nemůžete být spolu nonstop,“ vysvětloval.

Existuje u nich stereotyp hospodyňka a pracující muž? „Momentálně rekonstruujeme byt, a posledních pár dní jsem se bavil brousením dveří a natíráním. Partner připravoval večeři. Když to pokračovalo i následující den, řekl jsem: dnes zase budu kutil Tim, budeš Ty prosím zase Jamie Oliver?"

Rodina s dětmi

Stejně tak jako jiné páry tak chodí společně na večeře, do kina, na party. Zároveň má ale každý i své koníčky. Jeden rád chodí do posilovny, zatímco druhého to nebaví. Dohromady je navíc spojují jejich dva pejsci. „Není to tak, že bychom si psy kompenzovali touhu po dětech. Už od dětství jsem si totiž přál psa,“ prozradil Jirka.

Přesto všechno by byli rádi, kdyby v Česku prošel v budoucnu zákon o adopci. „Člověk vidí kolem páry, které mají děti, a vidí, že to funguje. Vidí i to dobré, i ty stinné stránky, ne vyumělkované příspěvky na Facebooku,“ popisoval, jak se začaly ozývat otcovské pudy. 

A stejně tak jako na děti čeká Jirka i na možnou svatbu. „Uvidíme, zda to bude do pěti nebo deseti let,“ povzdechl si a přiznal, že by raději měl vedle sebe manžela než registrovaného partnera.

Fotogalerie
10 fotografií