Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podpora pracujících rodin, učitelů i regulované nájmy: Lidovci vytasili program

Autor: ČTK - 
8. srpna 2017
16:29

Prioritami lidovců ve sněmovních volbách bude zaměření na rodinu, důraz na vzdělávání a inovace nebo péči o krajinu a zemědělskou půdu. Ve volebním programu strana má i důchodovou či daňovou reformu. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci vedení KDU-ČSL. Předseda strany Pavel Bělobrádek poznamenal, že symbolem lidoveckého programu je dům pro tři generace, pod jehož jednu střechu patří děti, rodiče i prarodiče.

Naši zemi vidíme jako dům pro tři generace. Jeho základy tvoří naše hodnoty, tradice a kultura a střechu demokratické instituce, které nám zajišťují bezpečí, chrání naši svobodu a umožňují nám usilovat o štěstí a prosperitu,“ uvedl Bělobrádek ve volebním programu. Lidovci ho mají rozdělen do čtyř kapitol, které se věnují budoucnosti a dětem, prosperitě a lidem v produktivním věku, solidárnosti a seniorům a poslední úspěchu České republiky.

Bělobrádek řekl, že aktuální program vychází z dlouhodobého stranického programu. „Pro KDU-ČSL je důležité vzdělávání jako národohospodářská doktrína, to znamená bez kvalitního učitele nemůže být kvalitní vzdělávání,“ poznamenal. Lidovci proto slibují, že se zasadí o razantní navýšení sumy na platy učitelů.

V centru pozornosti KDU-ČSL je především rodina, kterou chce strana podporovat třeba daňovými úlevami. Voliče bude chtít přesvědčit také podporou dostupného bydlení. Přes Státní fond rozvoje bydlení by chtěla nabídnout obcím peníze na výstavbu bytů s regulovaným nájemným, řekl místopředseda strany Jan Bartošek.

Tématem má být i důchodová reforma, kdy by podle představ lidovců měly rodiny být oceněny nižšími odvody do důchodového systému a pracující rodiče by měli pobírat vyšší důchod. V sociální oblasti by strana ráda podpořila daňovou reformu. „Domníváme se, že je potřeba daleko více dát důraz na to, aby dávky byly především pro ty, kteří je skutečně potřebují a kteří ne vlastní vinou a vlastní leností potřebují pomoc druhých, ale zároveň nemůžeme nechat někoho padnout,“ řekl Bělobrádek ČTK.

Voliče chce strana přesvědčit i důrazem na péči o krajinu a zemědělskou půdu nebo na kontrolu kvality potravin. Podle dalšího místopředsedy Mariana Jurečky lidovci kladou důraz na to, aby venkov a malé obce měly perspektivu a dostupné služby.

Podle Bělobrádka za zásadní lidovci považují ukotvení v Evropské unii a v Severoatlantické alianci, ve kterých by měla být ČR více aktivní. „Podporovali jsme vždy daleko vyšší navýšení výdajů na obranu, než jaká nakonec byla schválena,“ řekl.

Lidovci už na začátku srpna představili volební heslo Zodpovědně, současně oznámili volební lídry, kterými jsou především nynější poslanci. Původně chtěla jít strana do voleb společně s hnutím Starostové a nezávislí, chystaná koalice ale padla kvůli obavě z nedostatku hlasů. Kritici projektu se obávali toho, že by požadovaných deset procent voličů projekt nezískal, a KDU-ČSL by se tak do parlamentu nedostala.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Milann ( 8. srpna 2017 18:36 )

Melou jako kafe mlýnek,každé volby mají v tlamě rodinu a co udělali před lety po těchto kecech snížili přídavky atd.Nebo momentálně kolik dětí nemá na obědy a podobně je mi na blití z jejích keců.Ty zajímají hlavně restituce a jak lest do zadku Němcům.

zadnice ( 8. srpna 2017 17:54 )

Slibotechny začínají představovat "programy" a po volbách skutek utek!!! Tak to jde už od roku 1990.

moiaza ( 8. srpna 2017 17:05 )

  Lidovci a nějaký program? Na Silvestra dobré, ale v létě? Ti budou mít vždy takový plán, jaký bude mít ten, kdo si je vezme za manželku.

lunatic ( 8. srpna 2017 16:57 )

Mohl by k nim vstoupit i Paroubek

gogo56 ( 8. srpna 2017 16:45 )

 myslíte že vám ještě někdo věří ?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa