Ano, do jisté míry. Abyste dokázali posoudit, co přesně vám hvězdy mohou přinést, připravili jsme pro vás pár tipů a informací, které by měly pomoci vnést do hvězdného systému trochu světla.

Jsou hvězdy s certifikátem a hvězdy tak trochu… anarchistické

Na rozdíl od většiny západních zemí je u nás označování hotelů zcela na libovůli provozovatelů ubytovacích zařízení, počet hvězd tedy závisí pouze na tom, na kolik se jeho provozovatel cítí. Ze zákona neexistuje povinnost oficiální a ověřitelné klasifikace, tudíž hotelům a penzionům nehrozí, že by jim byly hvězdy odebírány v případě nesplnění konkrétních požadavků nebo snížení kvality služeb.

Hotely však mají možnost zajistit si mezinárodní certifikaci v rámci evropského systému Hotelstars, do kterého je zapojeno 17 zemí, a to prostřednictvím Asociace Hotelů a Restaurací ČR. Ta garantuje, že přidělené hvězdy odpovídají deklarovanému standardu. Aktuální seznam certifikovaných hotelů najdete na webu www.Hsukatalog.cz.

Pozor! Hotelové hvězdy nejsou hvězdy michelinské

Organizace, které pro hotely zajišťují oficiální certifikace, tak činí na základě dlouhého seznamu kritérií. Čím více kritérií zařízení splní, tím více hvězd si vyslouží. Každá drobnost, kterou hotel nabídne svým hostům (včetně například pohyblivých zrcátek v koupelně), přidává potřebné body. Certifikační organizace přitom posuzuje jen to, zda dané zařízení příslušnou službu poskytuje, neposuzuje ale úroveň. Počet přidělených hvězd tedy negarantuje celkovou kvalitu. Nedá se říct, že čtyřhvězdičkový hotel bude lepší než tříhvězdičkový. Pouze vám v něm nabídnou více služeb a budou vás víc rozmazlovat. Bydlet se vám ale může mnohem příjemněji ve dvouhvězdičkovém penzionu v historickém centru malebného městečka, než ve “čtyřhvězdě” u dálnice.

Kde se tedy ubytovat?

Začněte na stránce www.Hsukatalog.cz, rozklikněte záložku “Certifikovaní” a na mapě si vyberte místo, kam byste se rádi vydali. Systém vám podle zadaných kritérií nabídne ověřené hotely a penziony, které pak můžete prozkoumat podrobněji.

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Projekt byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj

Autor: Asociace hotelů a restaurací ČR, z.s.

Fotogalerie
15 fotografií