Praha 10 začala s rekonstrukcí v roce 2010. Během ní byly upraveny vnitřní prostory, k budově bylo přistaveno nové křídlo a nový vzhled dostal i nedaleký park.

Oficiální název domova, jenž zámeček využívá, je Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci a je příspěvkovou organizací, která slouží všem občanům Česka. Jejím zřizovatelem je Praha 10. Primárním účelem je poskytovat kvalitní péči starým lidem, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých. Také nabízí volnočasové aktivity pro seniory a služby pro rodiče s dětmi.

V domově je sedmdesát pět lůžek, přičemž obyvatelé domu zaplatí měsíčně za postel a jídlo 10 799 korun. Zmíněná částka je průměrný důchod obyvatel, tudíž pokryje náklady. Pokud tomu tak není, zbytek musí doplatit příbuzní. 

Většina pokojů je dvoulůžková se společnými sociálními zařízeními se sousedním pokojem. Na pokoji je televize i wi-fi připojení. Místnost je možné si vybavit vlastním nábytkem.

Šťastní senioři

„Prioritou našich poskytovaných služeb je individuální přístup ke klientovi, respektování jeho lidských a občanských práv a oprávněných zájmů. Důležité je stárnout důstojně a radostně,“ uvedl ředitel organizace Richard Černý.

Jeho slova potvrzuje muž, jehož otec v domově bydlí. „Můj táta tady je už od jara 2014. Jsem velmi spokojený s personálem a službami, které zde poskytují. Otec je po mrtvici a náramně se o něj starají. Včas mne upozorní, když je potřeba mu něco dokoupit, na všem se s nimi dá domluvit. Navíc sem mohu kdykoliv přijít a jít s tátou na jak dlouho chci ven, dokonce i v noci,“ uvedl muž, který chtěl zůstat anonymní. 

Praha 10 má přednost

Není tedy k podivu, že o ubytování je zde velký zájem. „Žádostí máme na stole opravdu hodně. Jsme jedno z těch menších zařízení pro důchodce. Rozhodujeme se podle toho, jak moc senior péči potřebuje. Prosbu může poslat jakýkoliv občan ČR, ale pokud je to obyvatel Prahy 10, dáváme mu zpravidla přednost,“ uvedla sociální pracovnice zámečku Petra Vomáčková. 

Domov se snaží důchodce zabavit všemi možnými způsoby. Pořádají se tu masopusty, čarodějnice, různé sportovní aktivity, čtení, luštění, vyrábění apod. Domov se snaží činnosti přizpůsobovat potřebám klientům. 

Historie zámečku

Vršovický zámeček byl původně továrna na hedvábí. Postavil ji Jiří Rangheri v 19. století. Podle původního majitele se budově také občas říká Rangherka. Továrna však neměla dlouhou historii a na konci století byla přestavěna na novorenesanční budovu typu zámeček.

Poté budova našla spoustu různých využití. Byla zde dívčí, obecná i měšťanská škola nebo farní úřad. Za první republiky tu našla útočiště tuberkulózní stanice Masarykovy ligy nebo bezplatná protialkoholní poradna.

Do roku 1974 zde sídlil Obvodní národní výbor Prahy 10. Poté do začátku devadesátých letech v budově byla Školská správa. 

Budova stojí v Městské památkové zóně Vinohrady, Žižkov, Vršovice a je chráněnou kulturní památkou. Historickou budovu radnice využívá také pro svatby nebo vítání občánků.

Galerie: Podívejte se, jak vypadá Vršovický zámeček zvenčí i uvnitř. 

Fotogalerie
32 fotografií

VIDEO: Mladí lidé proti Šmejdům. Pořádají akce pro důchodce, kteří předtím jezdili na předváděčky.

Video
Video se připravuje ...

Mladí lidé proti „šmejdům“: Pořádají akce pro důchodce, kteří předtím jezdili na předváděčky HateFree