„Rada města souhlasí s konáním veřejné sbírky na obnovu kostela. Ještě během úterý očekáváme souhlas krajského úřadu. Ve středu pak zveřejníme číslo konta. Peníze, které se na něm sejdou, budou sloužit pouze na obnovu kostelíku,“ řekla starostka Třince Věra Palkovská.

„Obracejí se na mě zástupci okolních měst i firem, že by chtěli přispět, také soukromé osoby z Česka i Slovenska,“ potvrdila Palkovská.

Na obnovu kostela budou podle starostky lidé moci přispět i na charitativním koncertě Srdce Evropy, který se koná 24. září. Na akci by měl vystoupit například zpěvák Michal Hrůza. „Letos bude koncert věnovaný obnově kostela. Zástupci firem budou moci předat šeky přímo biskupovi. Drobní dárci budou moci přispět do kasiček,“ dodala starostka.

Video
Video se připravuje ...

Farář kostela se o požáru dozvěděl krátce po půlnoci. Jiří Krušina

Kostel z 16. století lehl popelem minulý týden z noci na středu. V souvislosti s požárem zadržela policie Jana (18) a Richarda (18), kteří měli dřevěný svatostánek úmyslně zapálit. Oba podle státního zástupce svého činu litují. Soud na ně uvalil vazbu, proti tomu podali stížnost. Na svobodě je stíhaný ještě jeden mladík (18), který oba podezřelé k místu dovezl autem. Při vyšetřování vyšlo najevo, že mladíci chtěli podpálit i další kostel.

Fotogalerie
11 fotografií