Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nehoda českého autobusu v Itálii: Horor na posledním kilometru!

Autor: Kristýna Beránková, Ivan D. Hladík, ČTK - 
7. srpna 2017
05:13

Desítky vteřin strachu, selhání brzd a pak náraz do protikopce, kterým řidič Karel S. (†62) zachránil životy ostatních, ale sám zemřel! Čtyřicet cestujících českého autobusu na svou dovolenou v Itálii už nikdy nezapomene. Blesk zrekonstruoval, jak k nehodě došlo.

Cestující během krátkého kilometrového úseku cítili nezvyklé pohyby vozu, zápach, jako by se pálily brzdy. Problému si všimli při řazení. Čeští turisté byli v Itálii na poznávací dovolené. Užili si prohlídku údolí Mendola nedaleko Trenta. Autobus, který najala cestovní kancelář Mayer & Crocus, je měl odvézt zpět do hotelu. Měli před sebou jen zhruba sedmikilometrovou cestu. Ta se však změnila v horor.

Cestou k městečku Ronzone projel řidič Karel S. (†62) z Pavlíkova na Rakovnicku prudkou zatáčku, tehdy mu ještě brzdy musely fungovat. Pak však cestující ucítili spáleninu a autobus se začal chovat podivně. „My jsme nejprve v zadní části autobusu cítili, že sebou začíná házet. Po dalším kilometru už ty brzdy vůbec nefungovaly. Tou nejvyšší rychlostí jsme se valili dolů zatáčkami. Úplně nekontrolovatelně. Až potom se podařilo řidiči vjet na tu louku,“ uvedla pro TV Prima jedna z českých turistek.

Když Karel S. pochopil, že autobus nedokáže zastavit a silnice před ním i nadále klesala, rozhodl se nejspíš pro riskantní manévr. „Držte se,“ křikl na pasažéry a vyjel z vozovky na louku. Sám zemřel, zachránil ale životy cestujících. „Ten řidič neměl jinou možnost. Kdyby zajel na jinou stranu, bylo to špatně. Udělal to nejlepší, co mohl,“ popsal italským médiím očitý svědek.

Ve čtyřech italských nemocnicích zůstává třináct zraněných. Mají poškození páteře, naštípnuté, zlomené obratle. Jednu z cestujících včera operovali. Podle majitele cestovní kanceláře Mayer & Crocus Petra Majera se včera většina klientů vracela z Itálie do vlasti náhradním autobusem. „Lidem zraněným při nehodě okamžitě vrátíme peníze za zájezd a ve spolupráci s pojišťovnou začneme řešit náhradu za újmy na zdraví,“ dodal Majer.

Zraněno bylo 20 lidí na palubě, z toho pět těžce. Štěstím v neštěstí bylo, že deset klientů cestovní kanceláře se rozhodlo na výlet nejet. Jen díky tomu zůstala prázdná sedadla bezprostředně za řidičem.

Autobus se nekontrolovaně řítí po silnici a šofér navádí vůz do svahu, přitom naráží do první terénní vlny. Poté kolos naráží kabinou do náspu, zastavuje se a převrací se na bok. Autobus se nekontrolovaně řítí po silnici a šofér navádí vůz do svahu, přitom naráží do první terénní vlny. Poté kolos naráží kabinou do náspu, zastavuje se a převrací se na bok. | Twitter.com/Rai Trentino, Infografika Blesku

pochcanycarmin ( 8. srpna 2017 21:25 )

My, levicoví křiváci na své demagogie nepotřebujeme držet původní téma. Po vzoru soudruha Goebelse je stokrát opakovaná lež pravdou. Proto to sem znova a znova hrneme téma netéma.

pjotri ( 8. srpna 2017 00:47 )

Spalene brzdy jsou JEDNOZNACNE vina ridice. Mimochodem, kdyz spadne letadlo, VZDY sedi za rizenim ti nejzkusenejsi. I kdyby ten kocar byl novej, brzdy se proste neumi branit jejich idiotskymu pouzivani. Ridic muze brzdit retarderem a - v NEJHORSIM A UPLNE POSLEDNIM pripade - muze pomalu a plynule zatahnout rucni brzdu, ktera ze systemu vypusti vzduch a autobus se zastavi. Ja v tom vidim, jednoznacne, ridicskou chybu.

DWEI ( 7. srpna 2017 16:29 )

V jednom z článků bylo napsáno, že řidič byl majitelem autobusu...

scistko ( 7. srpna 2017 12:23 )

Reaguji na CARMINA,TU SE RESI HAVARIE AUTOBUSU A ON SE PROBUDIL ZE SPANKU.CARMINE TYS BYL VELKY SOUDRUH A PO REVOLUCI SE VDELANIM 0 TADY PLACAS NESMYSLY.CEST PRACI SOUDRUHU

priserka ( 7. srpna 2017 10:14 )

Carmin,jakou to má souvislost s článkem...co sis zobnul po ránu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání