Zatímco na přírodních tribunách, kam si našlo v neděli cestu 88 000 obyčejných lidí, plály ohně i vášně, v přítmí kuloárů se zásadní debaty mezi „vyvolenými“ vedly tiše a byly nepochybně o penězích. Veřejné rozpočty totiž brněnský podnik živí stamilionovými dotacemi – bez nich by španělský promotér Carmelo Ezpeleta svůj cirkus sbalil a tradice netradice Brno bez sentimentu opustil. Není proto divu, že se v zákulisí se španělskými promotéry z Dorny potkávali čeští „dárci“.

Celou stáj mělo v Brně ANO. Pod dohledem šéfa a bývalého strážce státní kasy Andreje Babiše hleděl na motorky s šéfy okruhu jeho ministr Martin Stropnický, brněnský primátor Petr Vokřál i hejtman Bohumil Šimek. Silnou sestavu zákulisních hráčů postavila i ČSSD – nechal se vidět bývalý ministr průmyslu Milan Urban i někdejší korunní princ oranžových Jeroným Tejc.

Zákulisnímu cvrkotu spokojeně přihlížel a své peníze dost možná v duchu přepočítával i Karel Abraham starší, který motodrom k pořádání šampionátu pronajal.

Na tribuny pak přišly o víkendu i další celebrity – Nicole Vaidišová a Radek Štěpánek se pochlubili selfíčky na sociálních sítích, mezi stánky bloumal a s fandy se ochotně fotil i Roman Šebrle.

Věčně prodělečný podnik živí stát

Stát, kraj a město Brno letos nalily do Velké ceny motorek z kapes daňových poplatníků rekordních 100 milionů korun. Ministerstvo školství poslalo z veřejných rozpočtů 70 milionů, kraj 20 milionů a Brno 10 milionů.

Tyto obrovské peníze stačí akorát na zalistovací poplatek, což je vlastně jakési výpalné od promotéra za možnost závody v Brně uskutečnit. Letos byl kolem 100 milionů korun. V dalších letech se má postupně zvyšovat až ke 130 milionům.

Loňská Grand Prix skončila ztrátou 28 milionů korun. Celkové výnosy dosáhly 63,6 mil., náklady byly vyšší než 201,3 mil. Dluhy zalepily stát, kraj a město z peněz daňových poplatníků. Grand Prix totiž druhým rokem pořádá spolek založený krajem a městem.

Video
Video se připravuje ...

Takhle si bujarou noc v ostrovačickém kempu Start užívali slovinští fanoušci. Jednu z motorek túrovali, až uši brněly! Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
82 fotografií