Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Staroměstská radnice není jen věž a Orloj: Co o ní všechno nevíte?

/
  • Staroměstská radnice byla svědkem poprav, válek, požáru i povodní.
    Staroměstská radnice byla svědkem poprav, válek, požáru i povodní. (Mária Rušinová, Martin Sekanina, ara)
    6. srpna 2017 ● 17:07

    Byla svědkem poprav, válek i povodní. Klenot metropole, Staroměstská radnice, se letos v dubnu částečně ukryla pod lešení, uvnitř to ale pořád žije! Přes probíhající opravy za 48 milionů korun nabízí návštěvníkům výlet do historie odehrávající se v jejích zdech i okolí bezmála 680 let. Místa, kde radnice vyrostla, mají však historii mnohem delší.

  • 1.

    Populární tržiště

    Například trhy tu probíhaly už v 9. století, tehdy se na nich dali koupit i otroci. Stával tu i takzvaný Ungelt, dvůr s celnicí pro cizí kupce. Tržiště v 10. století nabízelo sukna z dovozu, výrobky tradičních řemeslníků i lesní plodiny, maso, ryby a další pochutiny. Později byl na volném prostranství u malého potoka vlévajícího se do Vltavy, kterému se říkalo Eytuch, postaven koncem 13. století jeden z bohatých domů. Radnicí se stal v roce 1338.

    Ze staveb Staroměstské radnice na sebe největší zájem strhává tradičně orloj. I uvnitř domů je však co objevovat.
    Autor: Mária Rušinová, Martin Sekanina, ara

    „Měšťanům ho poskytl kupec Volflin od Kamene. Do té doby se městská rada scházela v kostelích či domech boháčů,“ řekl Blesku průvodce Daniel Rejman. Přání obyvatel Starého Města Pražského, mít vlastní radnici, posvětil Jan Lucemburský (†50), otec vladaře Karla IV.

  • 2.

    Kaple Panny Marie

    Díky byrokracii i zvyklostem pražská radnice rostla. Bylo třeba zajistit prostor pro rozrůstající se archivy i pro duchovní potřeby radních. Tak i původní věž u domu byla roku 1364 zvýšena a stavební huť Petra Parléře (†66) v ní vybudovala gotickou radniční kapli Panny Marie. Jeho dílna také na počátku 15. století připojila k jižní stěně věže stavbu orloje, poprvé byl spuštěn roku 1410.

    Požár

    Dalším z dnešního radničního celku je dům kožešníka Mikše nebo dům U Kohouta, přímo sousedící s dalším domem, U Minuty. „Po zbourání dalších domů na jejich místě vzniklo v letech 1838 až 1848 novogotické východní křídlo. Na konci II. světové války však kompletně vyhořelo,“ uvedl Rejman. „V plamenech skončily i cenné knihy a historické dokumenty. Například několik rukopisů městských knih, sbírka historických fotografií, kovových pečedidel nebo map a plánů staré Prahy. Také 70 tisíc svazků knihovny archivu města Prahy,“ dodal manažer provozu radnice Antonín Baloun.

    Novogotické křídlo na konci II. světové války kompletně vyhořelo i s cennými spisy a archiváliemi.
    Autor: Mária Rušinová, Martin Sekanina, ara

  • 3.

    Krása i tajemství starých zdí

    Radnice ve svých prostorách nabízí vedle přepychu i důkazy o drsném středověkém životě a také spoustu překvapení. „Například nové vitráže v kapli Panny Marie pocházejí z 80. let minulého století,“ prozradil Rejman. Vznikly v jihlavských sklárnách, které se i dnes podílejí na jejich opravě. Radnice nebývala jen místem pro jednání rady města. „Soudilo se tu i věznilo, nejváženější obyvatele města dělila od lůzy jen podlaha. Její nynější sklepení bývalo ve středověku přízemím,“ odhaluje Rejman. Odpadky a zavážky však postupně zvedly okolní ulice o několik metrů. Část místností se přestala používat a byla zazděna. Pod zemí i uvnitř domů tak skrývá radnice řadu tajemství.

    Otvor v zemi vede do šatlavy z původně vodní nádrže. V tomto „podzemí v podzemí“ se tísnili vězni v naprosté tmě a špíně jen na pár metrech.
    Autor: Mária Rušinová, Martin Sekanina, ara

  • 4.

    Nové podoby se nedočkala

    Pokusů a soutěží na přestavbu radnice bylo hned několik. V 19. století, roku 1836, přišel se svým návrhem rakouský architekt a stavitel Pietro di Nobile (†78), ale stejně jako tehdy, i v letech 1899, 1900 či 1905 zůstaly návrhy bez odezvy.

    Návrhy Pietra di Nobileho a Antonína Wiehla ctily tradiční architekturu...
    Autor: Mária Rušinová, Martin Sekanina, ara

    O tři roky později uspěl návrh Antonína Wiehla (†64), nikdy se však nezrealizoval. I všechny další končily neslavně jako neoceněné nebo neuskutečněné.

    Návrhy Pietra di Nobileho a Antonína Wiehla ctily tradiční architekturu...
    Autor: Mária Rušinová, Martin Sekanina, ara
    Hned po válce, roku 1947, proběhla architektonická soutěž, která měla po válečných škodách znovu obnovit s využitím obvodových zdí novogotické křídlo. Nestalo se, zdi byly strženy až na jedno krajní pole, které jistilo statiku radniční věže.
  • 5.

    Nejkrásnější část

    Stará radní síň je jednou z nejcennějších prostor radnice. Místnost z druhé poloviny 15. století bývala soudní síní a zasedali tu konšelé. Původní trámový strop ze 16. století je zdobený malovanými kazetami, nenajdete mezi nimi dvě stejné. Nad portály visí 12 městských a 46 cechovních znaků. Výrazná jsou barokní kamna.

    Strop radní síně zdobí malované kazety, ale také první elektrické lustry v Československu od vynálezce Františka Křižíka (†93).
    Autor: Mária Rušinová, Pavel Machan

    Strop radní síně zdobí malované kazety, ale také první elektrické lustry v Československu od vynálezce Františka Křižíka (†93).
    Autor: Mária Rušinová, Pavel Machan

  • 6.

    Zvláštnosti a magie obrazů

    Brožíkova síň sloužící k přijímání významných osobností upoutá rozlehlostí, vznikla spojením dvou pater v roce 1910. Zdobí ji velká plátna o váze až 600 kilogramů z dílny malíře Václava Brožíka (†50), jehož jméno nese. Umělec je také autorem několika podivností. Do svých obrazů přidával občas sebe, jindy své současníky. Do obrazu Zvolení Jiříka z Poděbrad z roku 1898 například politika Františka L. Riegera (†84). Na díle Mistr Jan Hus na koncilu kostnickém z roku 1883 upoutá chodníček, který se díky optickému klamu stáčí k návštěvníkům, ať si stoupnou v síni kamkoliv.

    Mistr Jan Hus
    Autor: Mária Rušinová, Martin Sekanina, ara

  • 7.

    Magické podzemí

    Spiritisté věří, že v nynějším radničním podzemí straší. Odborníci zase tuší, že kamenné zdi mohou pro další generace ukrývat překvapivé nálezy. Ukrytých místností tu může být několik. V těch přístupných mohou návštěvníci nahlédnout do života ve středověku. K vidění tu je například další šatlava z bývalé vodní nádrže, jen o několika málo metrech čtverečních, kde bez denního světla a jakékoli péče trpěla třeba i desítka vězňů. Říká se, že zde docházelo i ke kanibalismu.

    Staroměstská radnice podle plánku ukrývá spoustu zajímavých míst, hlavně ve sklepení.
    Autor: Mária Rušinová, Martin Sekanina, ara

  • 8.

    Opravy skončí na jaře

    Od května do listopadu bude uzavřena věž s ochozem, od prosince do dubna 2018 nebude přístupná radniční kaple a v období od ledna 2018 do května téhož roku bude demontován pražský orloj.

    Poslední okamžiky stávajícího kalendária na budově Staroměstské radnice v Praze.
    Autor: Daniel Vitouš

  • 9.

    Víte, že...

    Pražští zastupitelé jednají o navrácení Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí. Původní tu stál mezi lety 1652 a 1918, kdy byl stržen davem.

    Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze roku 1885.
    Autor: ČTK

  • 10.

    Staroměstská radnice v datech:

    1338 Vznik Staroměstské radnice

    1364 Dokončení přestavby hranolové věže do výšky 69,5 metru, později je sem umístěn orloj

    1381 Do věže je vestavěna a vysvěcená kaple se zdobeným arkýřem, dodnes zachovaná

    1410 Je v radnici umístěno cenné dílo české gotiky, plastika trpícího Krista Ecce homo, umístěná na pozdně gotické bohatě řezané konzole s andělem, který nese nápis Synové člověka, suďte spravedlivě

    1410 Spuštěn orloj Mikuláše z Kadaně, zdokonalený koncem 15. století mistrem Hanušem z Růže

    1458 Na radnici probíhá volba Jiřího z Poděbrad českým králem

    1526 Západní dům zdobí renesanční trojdílné okno s nápisem Praga caput regni (Praha hlava království), za ním se nachází svatební síň

    1621, 21. 6. Poprava 27 českých pánů na náměstí před radnicí (v chodníku vyznačené kříže).

    1784 Radnice se stává sídlem jednotné úřední správy města

    1784 Založena první pamětní kniha, do níž se od té doby podepisují významní návštěvníci radnice

    1805 Umístění hodin na horní část věže, přidání ochozu s vyhlídkou na Staré Město

    1871 Na radnici se začínají konat svatby

    1927 Spuštění unikátního výtahu, nyní je ve sbírkách Národního technického muzea

    1945, 7. 5. Radnice je centrem povstání, v jejím podzemí pracuje Česká národní rada, budova je ostřelována a zapálena

    2000 Zprovoznění nového bezbariérového výtahu

    2005 Oprava a restaurování orloje, rekonstrukce hodinového soustrojí, astronomického číselníku a Mánesova kalendária

    2010 Orloj oslavil 600 let

    2017 Začala rekonstrukce, která potrvá do června příštího roku. Průběh lze sledovat díky kameře umístěné do vikýře domu U Minuty

    2018 Od ledna bude zcela zakrytý i orloj, podstoupí opravy a na zhruba pět měsíců ho nejspíš nahradí projekce

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy