Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech uvízl pod Gerlachovským štítem. Záchrana trvala celou noc

Autor: bk - 
6. srpna 2017
12:39

Do slovenských Tater se vydá každé léto několik stovek nadšených horolezců, aby se vydali na Gerlachovský štít. Zdolání nejvyšší hory Slovenska však není nic jednoduchého, a proto je horská služba vždy připravena na případný výjezd. Jen v sobotu museli záchranáři pomáhat až třem horolezcům. Pro dva Slováky přiletěl vrtulník až z Polska. K českému turistovi museli záchranáři kvůli špatnému počasí vyrazit po zemi, informuje iDnes.cz.

Slovenští horolezci se ztratili při sestupu Gerlachovského štítu. Dvojice po zdolání netrefila správnou trasu a uvízla v západní stěně hory, jejíž vrchol se nachází ve výšce 2 655 metrů nad mořem. Turisté kontaktovali tamní horskou službu, která však v dané chvíli zasahovala jinde. K horolezcům proto musel vyrazit vrtulník z Polska.

Ve stejný moment se ovšem ozvalo další nouzové volání. Tentokrát ze strany českého turisty, který uvízl v neschůdném terénu při sestupu rovněž Gerlachovského štítu. Na rozdíl od slovenské dvojice byl však sám. S kamarádem, s kterým na hoře byl, se při sestupu rozdělili.

Zatímco záchrana dvou Slováků šla hladce a muži byli díky navijáku transportováni do vrtulníku, vysvobození Čecha se zkomplikovalo. Na místě bylo špatné počasí a podle záchranářů hrozilo, že by vzdušné proudy od vrtulníku shodili muže ze stěny hory.

Na vrchol Gerlachovského štítu proto vyrazili čtyři profesionální a tři dobrovolní záchranáři, kteří k českému horolezci začali pomalu sestupovat pomocí stometrového lana. 

Čecha se podařilo v brzkých ranních hodinách dostat do bezpečí. Protože byl podchlazený a vyčerpaný, vrtulník ho přepravil do Starého Smokovce a posléze do nemocnice. 

ccir ( 6. srpna 2017 20:37 )

>europa< Veľmi nesprávny názor či postoj k uvedenej veci!!! Kto vie aká by bola Tvoja reakcia ak by sa jednalo o niekoho z Tvojich príbuzných a podobne!!! Dúfam že nezastávaš v českej politike, ekonomike, hospodárstve a pod. nejaké významné miesto. To by potom vysvetľovalo všeličo iné ...

moiaza ( 6. srpna 2017 14:57 )

Europo, vůbec nic nechápeš, jen zde pliveš vyblitky. O co méně dnes riskuje každý motorista, když vyjede na silnici? Dneska řídí auto kdejaký alkoholik a feťák bez ŘP. Jakou jistotu mám, když vyjedu na silnici, že mě takové individuum nepošle pod drn? Byl jsem na Gerlachu 2x a vím o čem je řeč. Měl jsem však více štěstí, než dotyčný turista. Ale to Ty nepochopíš nikdy, co je to koníček záliba a život. Každý svým způsobem nějak riskuje. Zřejmě Tvá záliba bude hospoda a v té se Ti zřejmě nemůže nic stát.

europa ( 6. srpna 2017 12:52 )

Měli ho tam nechat. Blbci riskují a záchrana stojí spoustu peněz. Buď ať to zaplatí, nebo prostě nezachraňovat.

Zobrazit celou diskusi