Spěch, vedro a nervozita se nevyplatily. Na 188. kilometru dálnice D1 na Prahu těžce havaroval motorkář a dvě auta. Do nemocnice přepravil zraněné vrtulník. „Vytvořila se hned kolona, ve které se vzápětí stala další nehoda,“ řekl Blesku policista Pavel Šváb.

Policii nezbylo, než dopravu odklánět. A již od rána, krátce po osmé hodině, dokonce kvůli další nehodě motorkáře dočasně uzavřít dálnici mezi 210. a 204. kilometrem. Spěchající jezdec se zranil těžce.

Oč horší peklo panovalo na silnicích, tím větší pohodu si ale udělaly desítky tisíc fanoušků motorek přímo na automotodromu. Češi, Němci, Rakušané, Slovinci, Slováci, Maďaři i Holaďané spolu a bez reptání vystáli obří fronty u vstupů. Nakoupili předražené pivo a balené vody, rozesadili se na tribunách a nadšeně fandili svým oblíbencům. Ti s dražšími vstupenkami pak spokojeně korzovali závodním depem.

Hladce běžel i život v kempech. První den Velké ceny parkovalo v okolí okruhu 4 100 osobních vozidel, 500 motocyklů, 5 autobusů a 176 karavanů.

Zatímco si v sobotu první jezdci na Masarykově okruhu u Brna prověřovali při tréninku na nedělní Velkou cenu seřízení svých strojů, strážníci se v lese u Žebětína utkali s menším nelegálním tábořištěm.

Nedaleko Ostrovačické ulice si partička postavila mezi stromy dva stany, obytný karavan a zřídila i ohniště. Bivakující skupince za to hrozí tvrdé postihy – kromě neoprávěného záboru  pozemku porušili přísný zákaz hejtmana o rozdělávání ohně v přírodě. Ten vydaly úřady vzhledem k extrémnímu suchu.

Noc před Vekou cenou byla na brněnské poměry vůbec živá. Dvojnásob než loni, čtyřicetkrát, drnčela tísňová linka, stěžující si na noční hluk. Přímo v ulicích města usnulo sedm opilců. „V sobotu před půl čtvrtou ráno pospávali před barem v Hybešově ulici dokonce hned dva muži vedle sebe,“ řekl Blesku strážník Jakub Ghanem. Lékaře ale potřeboval jen chlapík (62) s poraněnou hlavou. Spadl totiž na chodníku v Žabovřeskách.

Pivo stálo na automotodromu 60 Kč, špagety a řízek přišly shodně 180 korun, guláš a pikantní kuřecí nudličky vyšly na 180 korun. Za hranolky se platilo 55 korun. Čtyřčlennou rodinu tak přišel obyčejný oběd sestavený z hotovek i s pitím na 1 000 korun.

VIDEO: Brno obšancovala policie

Fotogalerie
46 fotografií