Dlouhé boje veřejnosti s úřady. Nejdříve povolení, pak zamítnutí nebo posunutí. Nakonec se ale demolice domu č. 1601 na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice opravdu uskutečnila. Dokončena by měla být k 13. říjnu letošního roku.

Nebyla to památka

Firma Flow East na místě postaví moderní budovu Květinový dům. „Předpokládaný začátek stavby je v roce 2018. Budova bude postavena do dvou let,“ řekla Blesku Kateřina Gazdíková z agentury BEST Communications. O osudu původního domu rozhodla už v roce 2013 exministryně Alena Hanáková, když nebyl prohlášen za kulturní památku. „O demolici ministerstvo nerozhoduje, k tomu je oprávněn místně příslušný stavební odbor,“ hájila ministerstvo mluvčí Simona Cigánková.

Budovu ukousaly bagry. Nic z ní nezbylo:

Budou bourat dál

Těžké chvíle zažívají i jiné pražské stavby. Na demolici čeká v řadě také funkcionalistická vila na Petřinách a možná i brutalistická budova bývalého Transgasu. „Kauza Transgasu na Vinohradské ale ještě není uzavřena, k té se ministr nevyjádřil definitivně,“ vysvětlila Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu.

Květinový dům

Zbouranou budovu má nahradit novostavba ve tvaru písmene L. Devět nadzemních a tři podzemní podlaží zaberou kancelářské a administrativní prostory. Budova by měla zaplnit téměř celý vnitroblok za hotelem Jalta, který Flow East taktéž vlastní. Nový projekt se dle odhadu vyčíslil na jednu miliardu korun.

Zbouraný dům U Turků

Novorenesanční dům, někdy také zvaný U saského dvora stojí v Praze od roku 1880. Později se o přestavbu ve stylu Art deco postaral architekt Bohumír Kozák. Fasáda domu byla připisovaná Josefu Schulzovi.

Víte že…

…dolní část Václavského náměstí má v příštím roce projít revitalizací. Prý vznikne i alej platanů, mobiliář nebo fontány. Po schválení přestavby dolní části náměstí podá magistrát žádost o revitalizaci horní části. Zároveň probíhá rekonstrukce Národního muzea.

Degradace Václaváku?

V současnosti se řeší i vjezdové a výjezdové rampy do podzemních garáží v dolní části Václavského náměstí. „Ještě je čas zajistit, aby Václavské náměstí prošlo skutečnou revitalizací a nikoliv degradací,“ uvedl Petr Kratochvíl z Ústavu dějin umění. Ministr kultury Daniel Herman ale nesouhlasí.

Fotogalerie
24 fotografií