Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dvě vraždy za hodinu: Nejnebezpečnější místo působí jako pohodové městečko

Autor: Darina Jíchová - 
4. srpna 2017
21:50

Tecomán působí jako tichá oblast na pobřeží, kde většinu obyvatel tvoří farmáři. Býval kdysi jednou z nejbezpečnějších částí Mexika. Místo, kam se lidé uchylovali, aby unikli drogovému peklu, které zmítalo Mexikem. Nikdo nepředpokládal, že se tam stane něco nebezpečného. 

Situace se ale zcela změnila. Dnes musí místní policisté vyjíždět i k několika vraždám během jedné hodiny a nikoho tahle realita nezaskočí. V minulém roce byl Tecomán vyhlášen za oblast s největším počtem vražd z celého Mexika. Jejich počet odpovídá válečné zóně. Letos se tento počet zdvojnásobil.

Video  Útěk drogového bosse si bachaři natočili na video.  - Twitter
Video se připravuje ...

Mexiko patří mezi země s největší násilnou úmrtností na světě, jedná se o více 100 000 lidí ročně a situace se zhoršuje. „To, co se děje tady, se děje po celé zemi,“ řekl starosta Tecománu José Guadalupe García Negrete. „Požírá to zemi jako rakovina,“ dodal.

Při nástupu do své funkce prezident Enrique Peña Nieto prohlašoval, že chce změnit Mexiko. Chtěl přetransformovat celou zemi, přál si změnit její tvář, aby si nenesla stigma národu zmítaného násilím. Krátce se mu to dařilo, zlepšila se ekonomická situace a do země se hrnuli turisté, ale dlouho to nevydrželo.

„Vláda prezideta Nieta podcenila nebo plně nepochopila pravou podstatu nebezpečné situace,“ řekl David Shirk, profesor Univerzity v San Diegu, který se zabývá drogovými válkami. „Mysleli si, že dobrý marketing odvede pozornost od kriminality, ale záhy jim míra kriminality přerostla přes hlavu.“

Příčiny vláda vidí i v táhlé soudní reformě, kterou započali její předchůdci v roce 2008 a která byla dovršena teprve v loňském roce. Reforma stála více kolem 300 milionů amerických dolarů, Mexiku se podařilo reformu dodělat jen s pomocí USA. Reforma je modelována podle amerického soudního systému založeného na presumpci neviny. Ale tohle s sebou přineslo další problémy, všichni podezřelí byli propuštěni, pokud nebyly pádné důkazy pro jejich zadržení. Mnozí v reformovaném systému vidí důvod rapidního nárůstu kriminality.

Starosta García se však nechce smířit s tím, že jeho domov platí za nejnebezpečnější oblast Mexika. Je si vědom toho, že jeho čin by mohl vést ke zhoršení situace, ale rozhodl se předstoupit před Kongres a požádat o pomoc. Sám dobře ví, že sám nic nezmůže.

Vláda do Tecománu vyslala námořní pěchotu a vojenskou policii. Jaký byl výsledek? Žádný, počty vražd se stále zvyšovaly. „Takhle to nikdy nevyřešíme, musíme začít u kořene problémů se zločinností,“ řekl pan García.

„Tady v Tecománu jsme vždy hájili život, ne smrt. Sami musíme být strůjci svých životů a naší budoucnosti,“ řekla ve svém projevu pro místní mládež. Dále mluvil o hodnotách a tradicích, které město vždy ctilo, o tom, jak musí město a země samotná čelit nastalé situaci.

Statistiky jsou však proti. Podle všeho Mexiko i nadále čekají krušné časy. Podle vládních záznamů byl počet vražd v měsících květen a červen nejvyšší za posledních 20 let. Poslední rok byl zatím vůbec nejhorší, co se kriminality týče, a to přesto, že se policii podařilo dopadnout mnoho vůdců drogových kartelů.

Zobrazit celou diskusi