„Mám velké bolesti,“ přiznal sám Donutil v loňském roce deníku Aha!. Ovšem řešení v podobě umělého kolenního kloubu se přesto známý herec a bavič zarputile brání. Lékaři mu operaci doporučovali poprvé v roce 2013, znovu ho pak nabádali právě minulý rok.

„Když vám to koleno vymění, dají vám něco jiného, a když máte něco jiného v těle, tak to určitě dobré není,“ vysvětlil nedávno v rozhovoru pro Český rozhlas Donutil s tím, že se zatím snaží svůj stav zlepšit vlastními silami. „Levé kolénko slouží méně, takže je potřeba s ním dělat všechno možný, aby fungovalo stejně jako pravé. To se zatím daří, takže oddaluju tu nepříjemnou operaci.“

Koleno se mu snaží napravit ostatně i pobyty v lázních. „V Třeboni mě vždycky zrekonstruují, dají mě dohromady. Užívám si tam všech možných procedur. Existují různé formy masáží, bylinkové koupele, lasery, rašelinové obklady, léčení magnety,“ líčil s chutí představitel titulního hrdiny seriálu Doktor Martin.

VIDEO: Donutila si mnozí z nás pamatují také z představení Sluha dvou pánů. Herec oblíbenou roli nepřestal hrát ani poté, co hru z repertoáru škrtlo Národní divadlo.

Ze zákroku má zřejmě strach i kvůli možným komplikacím po narkóze. Navíc na delší pobyt ve špitále nemá herec ani čas. Jeho kalendář je už i bez něj nabitý k prasknutí. „Dotočili jsme film, který se jmenuje Můj strýček Archimedes. Mezitím jsme byli s řeckým režisérem dvakrát v Aténách točit řeckou kuchařku. S Jirkou Bartoškou jsme se pustili do natáčení cestopisu, do toho točím šestnáctidílný seriál Druhá šance. Taky jsem na chvíli vstoupil do seriálu Kapitán Exner,“ vypočítával Donutil všechny své uplynulé závazky a naznačil, že v podobném tempu bude i pokračovat.

Nyní se připravuje na natáčení třetí série Labyrintu pro Českou televizi. „Pakliže všechno klapne, tak do toho musím stihnout historický film Alois Rašín. To je pro tento rok asi vše a další rok se už bojím vyjmenovávat, protože takhle to pokračuje až do konce roku 2019,“ dodal v Českém rozhlase Miroslav.

Očividně nechce žádný z lukrativních kšeftů odmítnout. Jeho hnacím motorem přitom určitě nejsou peníze, jelikož těch si vydělal dost už díky roli Martina Elingera v první a druhé sérii Doktora Martina. Za ní měl inkasovat od deseti do patnácti tisíc korun za natáčecí den, tudíž dohromady si Donutil údajně přišel na pohádkový honorář zhruba 4 miliony korun.

Specialista Váchal: Zákrok trvá hodinu, životnost umělého kloubu je až desítky let

Samotná operace kolenní náhrady trvá asi hodinu. „Hned druhý den po zákroku už bude pacient rehabilitovat s fyzioterapeutem a začne chodit pomocí chodítka nebo berlí. Ty bude mít po dobu 4 až 8 týdnů, dokud se operované místo nezahojí,“ uvedl pro Aha! MUDr. z pražského Centra léčby pohybového aparátu.

Týden po operaci jde nemocný domů. „Ideální je, pokud ihned nastoupí intenzivní rehabilitaci v lázních. Po ukončení léčby je možné začít i sportovat. Vhodná je cyklistika a plavání. Pacienti by se měli vyvarovat kontaktních sportů a těch, při nichž dochází k velké zátěži kolen,“ doporučuje Váchal.

Podle něj je životnost umělého kloubu až desítky let. „Když bude člověk kloub nadměrně zatěžovat nebo hodně přibere na váze, životnost bude samozřejmě kratší,“ uzavírá ortoped.

Fotogalerie
40 fotografií