„Nejpodstatnějšími novinkami je zavedení nočního rozjezdu vlaků z Prahy do vybraných příměstských lokalit včetně rozšíření počtu večerních vlaků na více tratích ve Středočeském kraji,“ uvedl za společnost ROPID, která integrovanou dopravu v metropoli organizuje, její mluvčí Filip Drápal.

Uváděný noční rozjezd příměstských vlaků by měl o víkendech startovat ve 2:30 hodin. Do metropole na hlavní nádraží budou všechny spoje přijíždět deset minut před půl třetí ráno, poté opět vyrazí na svou cestu za hranice hlavního města. Tyto vlaky vyplní stávající zhruba čtyřhodinovou mezeru, která vznikla mezi půlnočními a prvními ranními spoji. Změna se týká linek S1 až S5 a S7 až S9.

Vytíženou linku S5 z Prahy na Kladno obslouží také nový pár spěšných vlaků. Spoje přibudou také na lince S6 z Prahy přes Nučice do Berouna a v ranní špičce během pracovních dnů na lince S3 na trati Všetaty – Praha. Na lince S7 pak během dopravních špiček pojedou vlaky z Radotína až do Řevnic.

Posílení vlaků se má dotknout také linky S2 mezi Prahou a Lysou nad Labem nebo linky S9 z Prahy do Benešova. Linku S65 z Hostivice do hlavního města pak vlaky obslouží ve všechny pracovní dny, dosud tomu bylo pouze během školního roku. Zkrátí se také intervaly vlaků na linkách S8 a S80.

V Praze odstartovala rozsáhlá rekonstrukce Negrelliho viaduktu. Poslechněte si vyjádření Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) o tom, jaké omezení pro cestující tato dočasná změna přináší:

Fotogalerie
5 fotografií