Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Královská rodina: Jak to, že vždycky vypadají perfektně? Tohle je ten trik!

  • Video se připravuje ...
    4. srpna 2017 | 06:00

    Outfity, které nosí britská královská rodina, mnohé fascinují. Ať už jde o duhové oblečky královny Alžběty nebo o vkus vévodkyně Kate. Čím to je, že vypadají stále tak dobře? Odpověď je jednoduchá – dodržují pravidla etikety pro členy královské rodiny, zejména při veřejných událostech. Zde jsou základní pravidla, bez nichž by to nešlo. 

  • Královna a její rukavičky

    Rukavice byly vymyšleny nejen jako módní doplněk, ale měly i svůj praktický účel – při podávání ruky zabraňovaly šíření bakterií z člověka na člověka. Královna si každý rok potřásá rukou se stovkami lidí, a tak ji rukavice chrání. Ne pokaždé je však nosí na veřejné události, vždy záleží na tom, co má na sobě a co dělá.

    Dress code královské rodiny
    Autor: profimedia.cz

  • Jde to i neformálně

    Členové královské rodiny se samozřejmě mohou obléknout i neformálně, ale stále musí dodržovat daný dress code, zejména pokud mohou být spatřeni na veřejnosti. Pro dámy jsou ideálním oblečením na běžný den šaty nebo kalhoty spárované se sáčkem nebo kardiganem. Zatímco muži mohou nosit například košili, svetr a chinos kalhoty. Princ William a vévodkyně Kate tato pravidla následují, ale někdy se přiklánějí k moderním kouskům, a nebrání se tak ani džínům.

    Dress code královské rodiny
    Autor: profimedia.cz

    Video se připravuje ...
    Jak se Kate Middleton inspiruje stylem princezny Diany • VIDEO: Youtube.com_Royal Fashion Tube/BPŽ

  • Barevné opojení

    Fanoušci královské rodiny si již jistě všimli, že královnin šatník obsahuje všechny barvy duhy. Královna prý jednou prohlásila: „Kdybych nosila béžovou barvu, nikdo by nevěděl, kdo jsem.“ Nosí jasné barvy také kvůli tomu, aby ji lidé mohli vidět i přes davy.

    Dress code královské rodiny
    Autor: profimedia.cz

  • Když královna nosí klobouk

    Královna je známá nejen svými zářivými kostýmky, ale i tím, že na veřejné události nosí odvážné klobouky. Etiketa také uvádí, že klobouky na tyto události prostě patří. Do 50. let nebylo běžné, že by žena ukazovala na veřejnosti své vlasy, a tak klobouky nosily téměř všechny ženy. Dnes je klobouk určen spíše pro formálnější události.

    Dress code královské rodiny
    Autor: profimedia.cz

  • Vojenské uniformy

    Oba, princ William i princ Harry, byli v armádě a byli vyfoceni ve vojenských uniformách. V královské rodině se vojenská uniforma obléká tehdy, když je nutné reprezentovat vojenské regimenty – a zkrátka když se jedná o vojenské záležitosti. Princ William sloužil v RAF a je držitelem titulu plukovníka irských stráží. Ti mají nápadně červenou uniformu, kterou se rozhodl vzít si i na svatbu s vévodkyní Kate v roce 2011.

    Dress code královské rodiny
    Autor: profimedia.cz

  • Princ George stále nosí kraťasy

    Na rozdíl od všech ostatních čtyřletých dětí prince George určitě nezahlédnete v tričku s oblíbenou animovanou postavičkou a v kalhotách. Děti jsou na veřejné události oblékány formálně – a vždy byly. Jde o královskou tradici, která sahá až do 16. století. Děti byly až do 8 let oblékány do dlouhých rób, naštěstí se tato tradice po 19. století změnila. Princ George tak může nosit šortky a košili, nově podkolenky vystřídaly nižší ponožky.

    Dress code královské rodiny
    Autor: profimedia.cz

  • Královské klenoty

    Staré pravidlo říká, že klobouk nesmí být nošen v místnosti po 6. hodině večerní, a je tomu tak z toho důvodu, že se žena obléká do dlouhých večerních šatů, ke kterým patří korunka a další královské šperky. Diamanty a korunky nejsou určeny pro denní události. Vévodkyně Kate před svatbou nebyla viděna s korunkou na hlavě, a to kvůli tomu, že korunka je určena pouze pro vdané ženy nebo jen pro členy královské rodiny. Jedná se také o znak, který ukazoval všem ostatním mužům, že je žena zadaná.

    Dress code královské rodiny
    Autor: profimedia.cz

Autor: Markéta Tošnarová
Diskuse ke článku
.