Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpěvákovi Gipsymu hrozili za kritiku Ortelu. Muže šetří policie

Autor: zzu - 
31. července 2017
20:30

Za urážky a výhrůžky na Facebooku zpěváka Radka Bangy se dva muži musí zodpovídat policii. S informací přišel server Lidovky.cz. Nenávistné příspěvky začali někteří uživatelé zasílat umělci po loňském předávání cen Zlatý slavík, kde se ohradil proti xenofobní kapele Ortel a kolegům v sále, kteří jí tleskali.

Vyšetřovaní muži jsou jen zrnko v písku těch, kteří se vůči zpěvákovi vymezili. Radek Banga dostal přes sedm tisíc nejrůznějších komentářů, některé byly nenávistné, jiné zpěvákovi vyjadřovaly podporu.

První z mužů má být podle serveru Lidovky.cz pro policii „známá firma“, jde o Aleše Rozsívala z Prostějova.

Rozsíval na sebe upozornil už v roce 2013, kdy poslal výhružný mail poslankyni Janě Černochové (ODS), tenkrát tvrdil, že někdo zneužil jeho mailovou schránku.

Za slova nenávisti vůči hudebníkovi může skončit na tři roky za mřížemi.  Druhý muž je prý ve střetu se zákonem poprvé a minulý týden jeho obžalobu přijal kladenský soud, svých činů podle Lidovek.cz má litovat. A i jemu hrozí až tři roky vězení. Řadí se prý k sparťanským chuligánům a poslouchá Ortel.

Nejde o první případ

Podle odbornice na sociální sítě Elišky Vyhnánkové rozhodně nejde o první případ tohoto typu, který řeší policie. „Toto rozhodnutí určitě není první a určitě ne ani zdaleka poslední. I když si to mnoho diskutujících myslí, i svoboda slova má své limity a pro prostředí internetu to není jinak. Komukoliv s trochou selského rozumu bych poradila jednoduché pravidlo - neříkej na sociálních sítích nikomu nic, co bys mu nebyl ochoten říct do tváře. A nes si za to zodpovědnost,“ uvedla Vyhnánková pro Blesk.cz. 

Bohužel podle ní často emoce převládají nad rozumem. „Já osobně jsem ráda za každý takový případ. Čím více obvinění za takové přestupky, tím více zkušeností (když už ne rozumu),“ uzavřela expertka.

A co tak velkou vlnu nenávisti vyvolalo? Loňské předávání cen divácké ankety Zlatý slavík. Skupina Ortel i její zpěvák Tomáš Hnídek alias Ortel obdrželi cenu za druhé místo v anketě. Sál začal tleskat, Radek Banga - společně s například Ivou Pazderkovou - vstal a začal pískat. Následně sál i s manželkou opustil. Když později napsal k incidentu vyjádření na svůj facebookový profil, strhla se vlna útočných komentářů. 

Banga uvedl, že odešel například proto, že v koncentračním táboře zahynuli jeho příbuzní i příbuzní jeho manželky. Skupinu Ortel prý spojuje s nacismem, třeba kvůli doplňkům, které hudebnící používají. „Skupina Ortel přišla na podium a na košilích měli tyto lebky. Na tom podiu stáli především proto, že je podpořili obyčejní lidé, kteří mají tu drzost ještě tvrdit, že jejich Ortel není rasistický a v žádném případě nepodporuje nacismus," napsal Banga.

Pak si prý přijde Ortel s umrlčími lebkami na košilích a dá celému národu symbolem najevo, jakým směrem smýšlí. „Jsem zarmoucen faktem, že tomuto zjevnému propagování nacismu nejen přihlížel celý sál, ale většina dokonce tleskala," dodal zpěvák s tím, jestli si lidé vůbec uvědomují, čemu tleskali.

Radek Banga promluvil o situaci i pro Blesk.cz, podle něho se člověk jako umělec s nenávistí setkává neustále. Na živo si ale hateři“ většinou nic nedovolí. „Musím říct, že zřídka kdy se s něčím podobným setkám z očí do očí, spousta těch lidí by to do očí neřekla. S nenávistí se člověk jako umělec setkává pořád, ne třeba v takové míře, ale většinou to tak bývá, že skutečná a internetová realita jsou dva hodně odlišné prostory,“ řekl Banga, který si za svůj postoj letos vysloužil cenu Františka Kriegla od Nadace Charty 77.

Video  Radek Banga: S nenávistí se setkávám stále! Vyříkávám si to z očí do očí!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V rozhovoru také zmínil, že by se nebránil debatě s Ortelem. Ani jeden z pánů ale po dotazu Blesk.cz o debatování neměl zájem. „Myslím, že by nebyl důvod se s ním scházet, jeho názory jsou dané, já znám ty jeho, on zná moje. I když můžu říct, že bych se nebránil debatě v nějakém pořadu, ale myslím, že v tuhle chvíli je to zbytečné a řeklo se dost,“ řekl pro Blesk.cz zpěvák, který se k současnému vývoji celé kauzi nevyjádřil. Jako poškozený by podle Lidovek mohl usednout na lavici svědků.

Video  Gipsy.cz alias Radek Banga: Potkat se s Ortelem? Nedopadlo by to pozitivně  - Blesk TV
Video se připravuje ...