Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čunek vyhlásil stav nebezpečí ve Zlínském kraji. Bojuje tak s prasečím morem

Autor: vei, ČTK - 
31. července 2017
13:15

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) dnes  vyhlásil ve Zlínském kraji kvůli africkému moru prasat (AMP) takzvaný stav nebezpečí. Požádal ho o to po pátečním jednání s odborníky ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Tento mimořádný stav má umožnit zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby se nakažení divočáci nedostali z ohniska nákazy.

Čunek v neděli uvedl, že stav nebezpečí vyhlásí na 99 procent. „Jedno procento si nechávám, protože určitá omezení pro občany nechápu jako legraci,“ řekl hejtman.

V pondělí na mimořádné tiskové konferenci Jiří Čunek oznámil vyhlášení stavu nebezpečí, který potrvá až do 29. srpna. 

Požádal ho o to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mimořádný stav má umožnit zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby se nakažení divočáci nedostali z ohniska nákazy.

Kolem ohniska nákazy na Zlínsku by podle něj měl vzniknout zhruba 45 kilometrů dlouhý elektrický ohradník. Vytipují se také pole, která nebudou moci zemědělci sklidit. Očekávaný zisk z úrody jim má být proplacen. Divoká prasata v ohnisku nákazy, která neuhynou na africký mor, budou podle Čunka odchytávaná do klecí. „Chceme, aby se v tomto prostoru nestřílelo, aby prasata v šoku nepřebíhala a neroznášela mor mimo toto území,“ sdělil Čunek.

Do zamořeného území zřejmě nebudou moci chodit také lidé se psy. Ti by mohli nakažené divočáky vyplašit, což zvyšuje riziko šíření choroby do dalších oblastí.

72 nakažených prasat

Státní veterinární správa evidovala k pátku 113 nalezených uhynulých divokých prasat. Testy zatím prokázaly virus u 67 kusů. „Všechny potvrzené případy se nacházejí na území katastrů, kde již přítomnost nákazy byla dříve potvrzena. Dosud se AMP neprokázal u 36 testovaných případů. Na výsledky vyšetření čeká v současné době deset vzorků,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Myslivci v oblasti intenzivního odlovu v okolí Zlínska odlovili k dnešku 992 divočáků. Potvrdil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Za poslední týden jich odstřelili 512. Stát nařídil intenzivní odlov ve snaze zabránit rozšíření afrického moru prasat. U žádného kusu mimo zamořené území chorobu veterináři nezjistili, v zamořené oblasti nemoc potvrdili u 72 divočáků ze 115 uhynulých. Nemoc není pro člověka nebezpečná.

Nejvíc divočáků, 238, bylo podle Majera odstřeleno v okresu Uherské Hradiště, následuje okres Kroměříž s 233 úlovky. „U žádného z odstřelených kusů v oblasti s intenzivním odlovem nebyl africký mor prasat zjištěn,“ uvedl Majer.

VIDEO: V Praze mají jiný problém s divočáky. Útočí na lidi? Proč? To vysvětluje odborník

Před týdnem myslivci rozmístili pachové ohradníky kolem území zamořeného africkým morem prasat na Zlínsku. Mají zabránit šíření nemoci. Lemují silnici z Lukova do Fryštáku a dále přes Zlín, Lípu, Slušovice do Hrobic v celkové délce asi 40 kilometrů. Myslivci jich měli k dispozici na 12 000. Do ohradníků musí doplňovat účinnou látku.

Lhůtu může prodloužit vláda

Stav nebezpečí je nejnižší z tříškálové stupnice krizových stavů, který mohou úřady vyhlásit v reakci na mimořádnou událost. V závažnějších situacích se vyhlašuje nouzový stav a stav ohrožení státu. Stav nebezpečí může podle ministerstva vnitra platit při živelní pohromě, ekologické nebo průmyslové havárii, nehodě nebo jiném nebezpečí, kdy jsou ohroženy životy, zdraví, majetek či životní prostředí a kdy už nestačí běžná činnost úřadů a integrovaného záchranného systému. Může ho vyhlásit hejtman kraje, případně primátor Prahy, a to na maximálně 30 dnů. „Tuto dobu může hejtman prodloužit jen se souhlasem vlády,“ uvádí ministerstvo vnitra.

Vše o africkém moru prasat v ČR čtěte ZDE

Skeptik ( 31. července 2017 17:36 )

Starosta, hejtman a senátor Čunek. Není nad to brát tři platy, ale má početnou rodinu a o tu se postarat umí. Jeho paní je doktorka, on je od řemesla, ale určitě s ním neprohloupila. Sice inteligent není, ale o rodinu se postarat umí. Přijde mi divné někomu zakazovat sklízet vlastní pole. Já myslel, že nežijeme v totalitě, ale svobodné zemi. Elektrický ohradník může fungovat na dobytek, ale ne na divoké prase. A vůbec ne na prase, které utíká před střelbou. Prase má hustou srst, nevím, jestli to ohradník probije. Rozběhlé prase drát přetrhne, možná dostane ránu, ale běží dál. V ohradníku se udrží leda domestikované krávy a ovce, ne divoká zvířata.

Zobrazit celou diskusi