Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Policisté na Filipínách zabili starostu, jeho dcera skončila v cele

Autor: jer, ČTK - 
30. července 2017
18:16

Při nedělním zátahu proti nelegálnímu obchodu s drogami na Filipínách přišlo o život 15 lidí včetně starosty města Ozamis, jehož prezident Rodrigo Duterte obvinil ze spojení s organizovaným zločinem. Informovala o tom místní policie. Podle agentury AP šlo o dosud nejkrvavější policejní zásah spojený s Duterteho rázným protidrogovým tažením.

Střelba vypukla ve chvíli, kdy policisté šli zatknout do jeho domu starostu Ozamisu Reynalda Parojinoga. Policie chtěla zatknout také starostovu dceru a další spolupracovníky. Podle ozamiského policejního šéfa Jovieho Espenida však na strážce zákona začali střílet členové starostovy ochranky a policie proto použila zbraně. Při přestřelce zemřel starosta a několik příbuzných a členů ochranky.

Spolu se zátahy ve třech dalších domech spojených s Parojinogovou rodinou zemřelo celkem 15 lidí. Starostovu dceru, která byla místostarostkou města, policie zadržela a letecky dopravila do metropole Manily. V poutech skončily nejméně čtyři další osoby.

„Vynucujeme dodržování zákona, abychom chránili lidi, kteří chtějí klid v této zemi. Jak bychom ale mohli uplatňovat právo... kdybychom se báli drogových bossů,“ komentoval ráznost zásahu podle AP Espenido.

Parojinog jakékoli spojení s nelegálními drogami odmítal. Čelil také obvinění z korupce. „Parojinogovi, pokud si vzpomínáte, patří na (prezidentův) seznam osob zapletených do nelegálních obchodů s drogami,“ komentoval zásah Duterteho mluvčí Ernesto Abella, podle něhož prezident plní slib o zesílení protidrogového tažení.

Filipínský prezident poslal Obamu k čertu:

Video  Filipínský prezident poslal Obamu k čertu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Boj proti drogám a zločinnosti byly klíčovou součástí Duterteho předvolební kampaně. Po loňském nástupu k moci začala policie provádět rozsáhlé razie v domech osob podezřelých z obchodování s drogami. Při těchto akcích již zahynuly tisíce osob, převážně chudých. Duterte si za to vysloužil kritiku západních vlád i humanitárních skupin.

Nezadat ( 30. července 2017 23:00 )

To je aspoň chlapák a správný demokrat co ochraňuje svůj národ.Ne jak ti pseudodemokrati co na národ kálí.

Zobrazit celou diskusi