Pokud máte děti, pak byste jim měli dopřát čas od času bylinkovou péči. I ti nejmenší totiž mohou mnoho získat, protože léčivky dodávají tělu prospěšné látky i prvky. Nejlepší pro děti je konzumace bylin prostřednictvím čajů. Ale pozor, zjistěte si, jaké kombinace a množství jsou pro ně přínosné. „V případě počátku viróz použijeme heřmánek, diviznu, šalvěj, květ lípy, šípek,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Sušení bylin je jedním z nejklíčovějších momentů práce s léčivkami. Můžete tím totiž všechno pořádně zkazit. Jedním z nejhorších kroků, které můžete udělat, je sušit byliny na slunci. Opak je totiž pravdou – nejvhodnější je temné místo, kde dostatečně proudí vzduch. „Každá bylina má svůj určitý postup sušení, nejlépe je však sušit rostlinky v teple a temnu,“ potvrzuje Jarmila Podhorná.

A v čem bylinky sušit? Vyzkoušejte čistý papír nebo plátýnko, nikoliv noviny. Nebo kupte vícepatrové závěsné síťky, případně svažte bylinky do malých svazečků a pověste na provázek. Jak poznat, že je hotovo? Vložte kousek sušiny do neprodyšného pytlíku. Když se do pár hodin neorosí, proces je hotový. 

Některé z bylin sušením ztrácejí – barvu či aroma – jiné ale naopak získávají. Například dobromysl obecná, šalvěj, majoránka, tymián nebo rozmarýn coby sušené provoní váš domov daleko víc. Naopak své kouzlo ztratí třeba bazalka nebo meduňka. Pozor také na další věc: I když nás často velmi svádí sušit bylinky v kuchyni pro jejich vůni i estetický požitek, zapomeňte na to!

V této místnosti je na byliny totiž příliš vlhko a mohly by se zcela znehodnotit. Příroda nabízí mnoho bylinek s úžasnými vlastnostmi, účinky i chutěmi. Přesto ale existuje jedna, kterou se odborníci nebojí nazvat královnou bylin. „Královnou bylin můžeme označit třezalku tečkovanou s účinky protizánětlivými a pozitivně ovlivňujícími nervovou soustavu,“ říká Podhorná.

Využívá se hlavně v podobě tinktury, gemmoterapeutika, olejů a mastí. Proč je zrovna tato rostlina tou nej? Říká se jí také bylina svatého Jana pro její nezaměnitelnost. Pokud totiž rozmáčknete její květ, ruce vám obarví krvavě červená šťáva.

Mezi bylinkáři je známá účinnost třezalky na velké množství neduhů, třeba při zmírňování bolestí, hojení ran a léčbě zánětů. Pít třezalkový čaj by měly také mladé dívky, aby podpořily správný vývoj svých ženských orgánů. Je ale nutné při užívání třezalky dbát na důležitá upozornění. Nesmí se aplikovat dlouhodobě a škodí při kombinaci s antidepresivy.Přesto se o třezalce dá právem říct, že je královnou. 

Nejslavnější česká bylinkářka: Jarmila Podhorná

Bylinkářka, gemmoterapeutka, zakladatelka a majitelka fi rmy Naděje. Absolventka pedagogické fakulty oboru přírodopis a základy zemědělské výroby. Její fi rma se specializuje na výrobu bylinných tinktur, gemmoterapeutik, mastí, olejů a výluhů.

Za své podnikatelské úspěchy byla mj. oceněna titulem Živnostník roku 2010 Olomouckého kraje a obsadila 2. místo v celorepublikovém umístění. Roku 2013 získala ocenění Marketér roku – Malý delfín. V roce 2016 pak získala Ocenění českých podnikatelek – cenu za inovativní řešení.

Kúra speciálně pro ženy

Mnoho žen má za sebou zkušenosti z letních období, kdy se jejich pohlavní orgány perou s vaginálními mykózami a různými výtoky. K harmonizaci ženských orgánů přitom může podle bylinkářky Jarmily Podhorné přispět speciální kúra z pupenů břízy, ale také černý rybíz, jeřáb ptačí, maliník nebo penízovka. Tyto bylinky jim pomohou nejen při vzniklých potížích, ale jsou účinné i jako prevence. Pomáhají k návratu do normálu po léčbě antibiotiky.

Na pocení kůra z dubu i šalvěj

Letní měsíce s sebou kromě krásného počasí přinášejí také nadměrné pocení. Pokud s ním máte problém ,pak by vaše bylinková lékárnička měla obsahovat dubovou kůru a šalvěj. Odvar z dubové kůry pomáhá proti pocení, pachu a plísním na nohou, ale i v podpaží. Na pocení skvěle funguje šalvějový čaj, který si můžete připravit v kanceláři, doma i před výletem. Je účinný, a navíc chutná.

Rybám sluší máta s tymiánem

V jednoduchosti je síla. Patříte- li k milovníkům ryb a chystáte se na kulinářský výtvor, zapomeňte na kupované grilovací směsi. Vyzkoušejte jedn o d u - chou, a l e skvělou marinádu z máty a tymiánu. Stačí smíchat pár snítek čerstvého tymiánu, několik lístků máty, špetku drceného kmínu, sůl, maličko pepře a olej. Potřete rybu – ale klidně i kuře, zeleninu nebo třeba houby – touto marinádou a dejte se směle do pečení. Lahodná chuť překvapí vás i vaše hosty.

Lopuchy (nejen) pro puberťáky!

Napadlo by vás, že klíčem k odstranění nejčastějšího pubertálního problému – akné – může být poněkud zesměšňovaná rostlinka lopuch? Lopuchový olej totiž dokáže zázračně zklidnit příliš citlivá a podrážděná místa na kůži, působí tak skvěle nejen na akné, ale i na celkovou kondici pleti. „Ve formě tinktury podporuje látkovou výměnu a patří k nejlepším vnitřním léčivům v dermatologii,“ říká bylinkářka Podhorná.

Grilovací génius rozmarýn

Grilovací sezona je v plném proudu a také s ní jsou neodmyslitelně spjaty bylinky. Jednou z nejlahodnějších je rozmarýn, který ochutí vepřové i kuřecí maso. Ideální je použít rozmarýn čerstvý, a to jak do marinád, tak samostatně, kdy stačí položit snítku přímo na maso. Čím zaručeně zabodujete? Připravte marinádu na pečené brambory – smíchejte sůl, pepř, česnek, červenou papriku, čerstvý rozmarýn a olivový olej. Brambory ve slupce předvařte, nakrájejte na čtvrtiny, promíchejte s marinádou a dejte na gril v alobalu. Výsledek bude lahodný. Pozor, pokud pokládáte rozmarýn přímo na maso na grilu, učiňte tak ke konci grilování a dejte pozor, aby se bylinka nespálila.

Břečťan – bojovník s celulitidou!

Ženy, ale i muži stále častěji bojují s celulitidou. Prvním účinným krokem v boji proti ní může být břečťanová kůra. Tato rostlina má totiž pozitivní zvláčňující vlastnosti, navíc umí zmírňovat svědění podrážděné pleti. Recept na domácí přípravek je jednoduchý: Do jednoho litru rostlinného oleje dejte 5 hrstí čerstvých listů břečťanu. Nechte zhruba měsíc macerovat v chladu a temnu. Potom sceďte a používejte na masáže postižených míst.

VIDEO: Vyzkoušejte česnekové a cibulové bylinky!

Video
Video se připravuje ...

Česnekové a cibulové bylinky: Které jsou léčivé a které skvěle chutnají? Prima TV/BPŽ

Fotogalerie
26 fotografií

Jak pěstovat bylinky na balkoně čtěte ZDE