Centrum sociálních služeb Praha plánuje otevřít novou denní provozovnu pro bezdomovce vedle noclehárny Hermes pod Štefánikovým mostem, výhledově se má další objevit v Michli. V současnosti těchto míst funguje po metropoli šest, podle ředitele CSSP Tomáše Jána je to však stále málo.

„Kdyby na každé městské části bylo menší denní centrum, tak by tam lidi bez přístřeší došli, vykoupali se, najedli a vlastně by pak nikdo na ulici ani nepoznal, že tohle je bezdomovec. Nové denní centrum budeme vytvářet na lodi zkrátka proto, že nikde jinde ho nechtějí,“ uvedl Tomáš Ján.

Pokud bezdomovci projeví vůli začlenit se zpátky do společnosti, dokáže pražské centrum sociálních služeb takovým lidem zprostředkovat i střechu nad hlavou. V současnosti má CSSP k dispozici 28 sociálních bytů, které může poskytnout lidem bez domova, kteří pracují a prokazatelně si obnovili sociální návyky. Podle ředitele CSSP v Praze existují desítky případů, kdy se bezdomovci do normálního života opravdu vrátili.

„První stupeň jsou terénní programy, kde se snažíme lidi vyhledat v terénu a poskytnout jim přímo na místě poradenství, jídlo, ošacení či zdravotní péči. Při té příležitosti je přesvědčit, aby využili naše noclehárny, což je druhý krok,“ prozradil Tomáš Ján kroky, které začleňování bezdomovců zpátky do společnosti předcházejí.

Redakce Blesk.cz navštívila bezdomovce Václava Šímu v jeho příbytku u Hlávkova mostu v Praze. Poslechněte si, jak bez přístřeší v metropoli žije: