Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mladí tráví na internetu až 3 hodiny denně: 1,5 milionu Čechů ho nikdy nevyzkoušelo

Autor: bud - 
7. srpna 2017
06:00

Češi patří k Evropanům, kteří jsou nejméně aktivní na sociálních sítích. Pravidelně je využívá jen zhruba polovina, zatímco v jiných státech je to o třetinu více lidí. Obecně se k internetu připojuje přes 75 procent lidí, nejčastěji mladí, kteří na něm tráví i více než 20 hodin týdne. Nejčastěji na něm Češi hledají informace a čtou zprávy, kupují letenky nebo ubytování a posílají e-maily.

Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, LinkedIn a řada dalších. Sociální sítě nejsou Čechům cizí, zároveň ale patří mezi tři národy v EU, které je využívají nejméně. Jde zhruba o polovinu populace (55 %), zatímco třeba v Maďarsku tyto sítě v posledních týdnech využilo přes 80 procent lidí. Mezi státy, které jsou na tom s Českem srovnatelně, patří Francie (47 %), Slovinsko (51 %) a Německo (56 %). Vyplývá to z celoevropského šetření Eurostat, které zkoumalo lidi ve věku 16 až 74 let.

Podobné je to také s internetovým voláním, které v Česku využívá „jen“ 40 procent populace. Více než polovina tak stále spoléhá na klasické telefonní a mobilní sítě. Například v Belgii přes internet volají 4 z 5 lidí.

1,6 milionu Čechů bez internetu

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) využívá internet 76,5 procent Čechů, konkrétně lidí ve věku nad 16 let. Velká část mladých lidí (přes 40 %) do 24 let trávila na internetu přes 20 hodin týdně. K přístupu na internet v Česku nejčastěji sloužil notebook, podíl mobilů ale rychle roste. Dnes činí 54 procent.

Od roku 2006 se podíl uživatelů internetu mezi obyvateli České republiky zvýšil o více než 30 procent, a to na dnešních 6,7 milionu lidí. Nikdy nepoužilo internet 1,6 milionu lidí, většinou šlo o obyvatele starší 65 let a lidi se základním vzděláním nebo nezaměstnané. Jejich podíl se ale kontinuálně snižuje. Většina uživatelů internetu se podle šetření ČSÚ připojuje denně nebo téměř denně a kvůli svým soukromým potřebám na síti tráví jednu až pět hodin týdně.

Podívejte se na srovnání Čechů s ostatními Evropany:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi