Žádná televize, rádia ani živá veřejná vystoupení. Totální stopka přišla pro Pražský výběr nedlouho po sérii čtyř koncertů v Hradci Králové na začátku roku 1983. Po nich si také Michael Kocáb vyslechl obvinění z trestného činu spekulace.

„Kterého se dopustil tím, že prodával cca 1000 ks plakátů za cenu á 12 až 20 Kčs,“ referoval náčelníku 3. odboru X. správy SNB kapitán Jaromír Švec. Dokud kapela hrála jazz, fízlové mlčeli. Když se ale přeorientovala na říznější rock a její koncerty začali navštěvovat fanoušci s obarvenými vlasy a kříži na krku, zbystřili.

„Obsah vystoupení skupiny Pražský výběr značně ovlivňuje myšlení a chování naší mladé generace, která koncerty skupiny navštěvuje v hojném počtu,“ stojí v návrhu na založení svazku Míša, který spravuje Archiv bezpečnostních složek.

„Pod vlivem alkoholu a předváděného hudebního repertoáru za používání barevných světelných signálů prováděli pískot a hlasité vykřikování nesrozumitelných slov, kterými se přiváděli do extáze,“ popsal chování fanoušků na jednom z koncertů pracovník StB.

Důvod k náhubku byl na světě… Zákaz hraní hudebníky citelně zasáhl. Mluvili o tom, že je tím úřady zničí. Sám Kocáb to připisoval závisti jiných kapel, které měly lepší vztahy s kulturními činovníky, a zvažoval, že úřady pro odebrání kvalifikace zažaluje. Jak ale tajný spolupracovník zjistil od manažera kapely Vladimíra Pokorného, Kocáb si svou další hudební dráhu dost dobře rozmýšlel.

„Pokorný sdělil, že Karel Gott nabídl Michaelu Kocábovi a Michalu Pavlíčkovi, aby přešli do souboru Ladislava Štaidla,“ hlásil agent. Proti byl prý hlavně Kocáb.

„O kvalitách souboru Štaidla se vyjádřil opovržlivě s tím, že on, kvalitní hudebník a zastánce nové vlny, nikdy nepůjde mezi stárnoucí »brnkaly«. Prohlásil, že stále věří tomu, že čas potvrdí jeho a Pavlíčkovy kvality,“ stojí ve zprávě.

Kocáb ostatní členy varoval před zapadnutím do »bahna komerce«. Kocába však mohla těšit alespoň jiná věc – láska. Tou jeho byla Američanka Marsha Crews, která československého občana přijela navštívit v dubnu 1983 na sedmidenní vízum. V té době se rovnou stihli vzít. Společné soužití ale aspoň ze začátku jednoduché nebylo.

„Bukovič s uvedenou Američankou hovořil, přičemž se mu svěřila, že se jí Kocáb líbí, ale stále neví, jak vyřeší problém vzájemného dorozumívání se, neboť Kocáb zná jen několik slov anglicky. Přesto je rozhodnuta vzít jej do USA, kde chtějí žít,“ napráskal agent.

Z dokumentů archivu vyplývá, že pokud by zákaz hraní trval, Kocáb by do Spojených států asi odešel. Polepšili se, ale… Starší referent 4. oddělení 2a odboru Správy StB Praha Josef Šašek v prosinci 1983 zhodnotil opatření přijatá vůči členům Výběru na začátku téhož roku. Žádné závady se nenašly.

„Naopak byly získány zprávy, že mají v úmyslu své jednání a repertoár uspořádat tak, aby nemohly být vůči nim vznášeny žádné výhrady ze strany zprostředkovávací agentury ani ostatních orgánů,“ napsal. Ve stejném roce, kdy kapela o kvalifikaci přišla, zároveň získala příslib, že jí bude vrácen. Ale až na jaře 1986.

Pražský výběr...

...založil klávesista a zpěvák Michael Kocáb v roce 1976, kapela nejdříve hrála jazz, později přešla na tzv. novou vlnu. Za svou existenci si prošla zákazy, rozpady i personálními obměnami. Od roku 2006 funguje jako Pražský výběr II.

V kapele mj. působili:

  • Michal Pavlíček – sólová kytara, zpěv
  • Jiří Hrubeš – bicí
  • Vilém Čok – baskytara, zpěv
  • Ondřej Soukup – baskytara

V žoldu Barbry?

Více než stostránkový spis Míša letmo zmiňuje i Kocábovy vztahy s americkou herečkou Barbrou Streisand. „Pro kterou, jak se v úzkých kruzích hovoří, má v určitých směrech pracovat. Za služby, které uvedené herečce poskytl, má nyní zájem se z ČSSR vystěhovat a jeho nové působiště by mělo být v USA.“

Fotogalerie
42 fotografií